Kósa Judit:Tanúvallomást tettem

 Kósa Judit különös könyve egy dokumentum-hangjáték írott változata,azoknak ajánljuk,akik szeretik a családi történeteket,illetve akiket érdekel a családjog. A Tanúvallomást tettem egy levél nyomán a helyszínre siető riporter szemszögéből mutatja be egy család, azon belül is idős hölgy kálváriáját. A megértés nehézsége, pontosabban: többfélesége abban áll, hogy a szereplők nem higgadtan, nyugodtan mondják el érveiket és ellenérveiket, hanem egymással veszekednek,rengeteg indulat feszül ebben a történetben. Másrészt, soha egyik szereplő sem mond kerek, egész történetet, hanem többnyire csak az előző megszólalóra refléktál. Így aztán az Olvasónak mozaikkockákból kell összeragasztania a kifejezetten bonyolult családi tragédiát. Ez a spoiler arról szól, ahogyan recenzens számára összeállt a történet. Minden más Olvasó másféle spoilert írna. 

A történet a 20.század közepén játszódik, valahol az Alföldön. Jolánka kedves, aranyos fiatalasszony, első házassága azonban nem sikerül. Férje iszik, Jolánka gyakorlatilag egyedül neveli a három gyermeket. Szép, derék felnőttek lesznek, egyikük szobafestő lesz Pesten, másikuk szobafestő ott helyben, harmadikuk pedig állattenyésztéssel foglalkozik, borjakat tenyészt a téesz számára. Jolánka néni első férje meghal.Múlnak az évek, évtizedek,Jolánka néninek, miután gyermekeit felnevelte, újabb udvarlója akad, Károly. Károly azonban kiköti, hogy csak azzal a feltétellel veszi feleségül Jolánka nénit, ha a három felnőtt fiúnak nincs ez ellen kifogása. Nem akar családi haragot...Zsigmond és Zoltán, a két helyben lakó, nem támaszt akadályokat, Gyurinak viszont nem szimpatikus a férjjelölt, ellenzi a házasságot. Jolánka azt nem mondja meg Károlynak, hogy Gyuri fia ellenzi a házasságot, megtartják az esküvőt. A házasság rosszul sikerül, azonkívül kiderül az is, hogy Jolán hazudott Gyurival kapcsolatban. Károly és Jolánka külön költöznek, de nem válnak el, abban az időben a válást még másképp ítélte meg a közvélemény, különösen falun. A házasság végét követően Károly a fiához költözne, aki szívesen látja apját, de Jolánkát nem. 
Jolánka néni megöregszik, nem tudja már a nagy kertet egyedül művelni. Zsiga felajánlja, hogy adják el a házat, Jolánka pedig odaköltozik hozzájuk.Zsiga felesége, Rózsi, nincs elragadtatva az ötlettől, de lenyeli a keserűséget, majd' csak megszokja valahogy. Aztán persze nem szokja meg, sőt: Jolánka néni és Rózsi között állandósulnak a veszekedések, a folytonos és egyre hevesebb viták elől Zsiga a kocsmába menekül. A ház ára, az ötvenötezer forint, ami abban az időben nagyon nagy pénz volt, szőrén-szálán eltűnik, illetve hát lecsúszik. 
Rózsi uralkodni kezd Jolánka néni felett. Hideg szobában tarja, alig ad neki enni. Jolánka néni a tanács ( a helyi közigazgatási szerv a kommunizmusban) szociális osztályának ír levelet, hogy helyeznék el egy szociális otthonban. A tanács azt válaszolja, hogy nincs hely. A néni annyira rosszul néz ki, amikor bemegy az osztályra, hogy azonnal meleg ruhát és ételt adnak neki. Beidézik a férfit a tanácsra, helyette azonban felesége,Rózsi megy el, és akkora hisztériát csap, hogy ki kell hívni a rendőröket. Végül aztán a szociális osztály munkatársának csak sikerül Zsigával beszélni, aki tagadja, hogy bármiféle módon kínoznák vagy bántanák a nénit ( azaz az anyját). A két másik fiú segítene az édesanyján, de- mint a riporternek, azaz a Szerzőnek, Kósa Juditnak kifejtik- az az egy feltételük van, hogy tesvérük adja vissza, és osszák három részre az anyja házáért kapott ötvenötezer forintot. Arra is hivatkoznak, hogy férje, Károly, magasabb tartást is fizethetne anyjuknak,hiszen mégiscsak a férje,még ha külön élnek is. Jolánka néni testvérei sem élnek jó körülmények között, nem akarják befogadni a nénit.

Jolánka néni annyira elkeseredik, hogy kimegy a temetőbe és öngyilkos lesz. Temetésén csak egyik fia jelenik meg. A rendőrség gondozási kötelezettség elmulasztása miatt indít  nyomozást.Mert,ugyebár,a gyermek részéről gondozási kötelezettség áll fenn. De mi van akkor-mint ebben az esetben is-hogy az egyik gyerek már megkapta a szülői ház árát,s ebből a pénzből a másik kettőnek nem juttatott?S mi a helyzet a második férjjel?Mert igaz,hogy külön élnek,de házasok. Ilyen esetekben a férjnek nincs gondozási kötelezettsége a beteg feleség felé? Szóval,bonyolult...

Ebben a történetben a kapzsiság, a lelki tunyaság, a felelősség továbbpasszolása jelenik  meg. Nagyon jellemző és nagyon tanulságos. Kósa Judit:Tanúvallomást tettem című könyve ma már csak jobb antikváriumokban kapható. 

Szépirodalmi,1979.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása