Joann Chaney:A holtodig

 Joann Chaney: A holtodig című thrillere műfaja egyik különlegessége. A Szerző folyamatosan arra készteti az Olvasót, hogy gondolkodjon:milyen megoldások jöhetnek szóba a rejtély megoldásaképpen. Aztán az Olvasó gondolkodik, és a végén egy teljesen váratlan megoldást kap. A holtodig igazi meglepetés-regény, a végén az Olvasó a honlokára csap: hogyhogy ez nem jutott eszembe?! Pedig nem jutott.
az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoiler közlésével igyekszünk kedvet teremzteni az olvasáshoz. 

A történet 1995-ben illetve 2018-ban játszódik.Matthew Evans igazi sikeres férfi, menő cégértékesítő, maga a megtestesült amerikai álom.Csak a házastársi hűséggel akadnak gondjai, konkrétan: szeretőt tart. Jenice, a felesége, akinek amúgy is elege van az egész házasságból,észrevesz különböző jeleket:idegen parfüm illata a párnán, ottfelejtett szőke hajszál, pedig senki sem szőke a családban. Az asszony egy este megfigyeli férjét, házuktól pár száz méterre az autóban figyeli a házat. Erőfeszítése nem hiába való: kis autó áll meg a házuk előtt. egy fital lány száll ki belőle, Matt pedig eléje siet, megcsókolja, és megfogja a lány fenekét.Jenice legszívesebben elsüllyedne szégyentől és haragtól, és eszébe jut, hogy Matt nemrégiben vásárolt egy pisztolyt, ami a nyitott fiókban van. 
Hajnal felé egy rettenetesen megviselt férfi veri fel az utca lakóit. Matt az, vérzik, átlőtték a vállát. Azt állítja, hogy éjszaka egy idegen férfi tört be a házukba, pisztollyal tartotta sakkban őket, megerőszakolta Jenice-t, majd benzinnel lellocsolta és felgyújtotta a nőt, neki, Mattnak, pedig végig kellett ezt néznie. A férfit kórházba viszik, a nyomozást vezető rendőrtiszt szerint valami az egész történetben nem kerek. Szerinte Matt hazudik, vagy azért, mert ő maga a tettes, vagy azért, mert ő bérelte fel az elkövetőt, vagy- és ezt a lehetőséget sem hagyják figyelmen kívül- védeni próbál valakit, akit ismer. A hetekig tartó nyomozás során végül letartóztatják Jessie-t, Jenice hivatali főnökét, akiről mindenki tudta, hogy már hosszú idó óta sóvárog a nő után. De a rendőrök nincsenek meggyőződve arról, hogy a valódi tettest kapták el. 

Több, mint húsz év telik el, 2018-ban járunk. Az immár középkorú Matt kiránldulni megy második feleségével, Marie-vel, egy Colorado állambeli nemzeti parkba, nagy, magas hegyek között túráznak. Az asszonynak fáj a térde, semmi kedve az egészhez. Pár száz méter magasan járnak az egyik hegyen, amikor Marie lezuhan. Közel harminc métert zuhan, egy köves patakban ért földet, a szakértők szerint kizárt, hogy túlélte volna.Matt állítása szerint ő éppen az út széli erdőben vizelt, amikor meghallotta felesége segélykiáltásait. A nyomozók megint nem hisznek Mattnek, főleg azután, hogy kiderül, már a korábbi felesége is gyilkosság áldozata lett. Parkőrökből, rendőrökból, vadászokból álló keresőcsapat próbál az asszony testére ráakadni. Néhány nap múlva találnak egy nőt,akire ráillik Marie személyleírása. Mattet hívják, hogy azonosítsa a holttestet. Csakhogy nagyon váratlan dolog történik, mely megváltoztatja az események további kimenetelét....spoiler itt vége, mivel bbűnügyi történetről van szó, meghagyjuk az izgalmakat az Olvasónak. 

Nagyon okos, ravasz cselekményvezetés jellemzi Joann Chaney könyvét. Nagyon jó ötlet volt, váltakoznak az 1995- ös illetve a 2018-as eseményeket tárgyaló fejezetek, mert így fokozatosan ismerjük meg a két ügyet, s főként Matt jellemét, ami- valljuk be- nem igazán rokonszenves. Kitűnően formáltak a jellemek, Marie alakja sokáig megmarad az Olvasó emlékezetében. A holtodig című könyvet ajánljuk a krimi és a thriller műfaj szerelmeseinek, no meg azoknak, akik sokat vonatoznak, vagy hajóznak. Izgalmas, feszült, emlékezetes könyv. 

Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2022, fordította ( kiválóan) Hrabovszky Dóra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása