Dr.Kárpáti György-Peterdi Pál:Cini és a többiek

 Természetesen Karinthy Ferencről, azaz Ciniről van szó ebben a könyvben, a huszadik század egyik legnépszerűbb magyar írójáról. A Budapesti tavasz című kultikus film az műve alapján készült, ezenkívül többi mint száz színházi bemutató címlapján szerepelt a neve. 
Karinthy Cini- a nagy Karinthy Frigyes fia- nemcsak írói tevékenységével érdemelte ki a népszerűséget, hanem elképesztő, mondhatnánk:nonkonform egyéniségével is. Dr.Kárpáti György és Peterdi Pál könyve, a Cini és a többiek, erről szól. A rengeteg poénról. Éppen ezért igen nehéz erről a könyvről épkézláb ajánlót írni, hiszen fennáll a veszélye, hogy túl hamar sütjük el a poént, feleslegessé téve az olvasást. Mindenesetre megpróbálom. 

Szóval, ez a Karinthy Cini egy világméretű nagy tréfamester- lőkötő volt. Poénjai- mindig más rovására- átugrották azt a még elfogadott szintet, amit az unalmas életet élő közvélemény unalmas köznyelve még az "elviselhető", "jópofa", "rokonszenves vagány" kategóriákba sorol. Nézzünk csak egy párat ezen világraszóló tréfák közül, s akkor mindenki megérti, miről van szó!
1. Nálam a legnagyobb poén az, mikor öt forint miatt " árdrágító", népnyúzó" feliratokat helyezett el egy autószerelő műhely cégtábláján, a helyi tanács dolgozójának adva ki magát. A bámészkodó közönség pedig " igen, úgy van'" felkiáltásokkal nyugtázta a bátor "szakember" tettét. 
2. Cini egy időben a Fradi vízilabda-szakosztályának elnöke is volt, merthogy igen aktív vízilabdás múlttal rendelkezett. Egy ízben meglátta, hogy egy derék rajongó kereskedő kitette a bajnokcsapatról készült tablóképet a kirakatba. Cini nem volt rest, bekérezkedett az üzletbe, fekete filctoollal bajuszt és szakállt rajzolt a sportolóknak, fényképük alá pedig feliratokat helyezett el: XY, a fakezű, Nz, a béna, stb. Igazán rendes dolog ez egy elnöktől. 
3. A csoportosan elkövetett huncutságok közül kiemelkedik az, mikor a zöld-fehér csapat vízilabdásai nagyjából vacsoraidőben becsengettek vadidegen, teljesen hétköznapi családokhoz, egyetlen szót sem szólva körbe-körbe mászkáltak a lakásban, közben össze-vissza bámultak és hümmögtek, mintha meg akarták volna venni a lakást, néhány perc után pedig szó nélkül távoztak. Azért nem semmi...
4. Ez a huszadik századi troll, ez a Karinthy, miért pont az edzőket hagyta volna ki? Egy ízben Franciaországban játszott a csapat, Karinthy pedig lezsírozta a mindenre kapható hotelportással, hogy némi borravalóért szerezzen egy fényképalbumot meleg srácok fényképeivel, majd mutassa azt meg a csapat abszolút hetero és igen heves vérmérsékletű edzőjének. A folytatást ki lehet találni: az edző üvöltözött, a portás rájött, hogy megvezették, meglett az áhított jó hangulat...
Meg azt se felejtsük el, hogy nevezett Karinthy Ferenc alias Cini kitalált anekdotákat csempészett bizonyos könyveibe, melyek kivétel nélkül Dr.Kárpáti György rovására méltózkodtak élcelődni. A legdurvább ezen irodalmi termékek közül az, amelyik szerint Kárpáti doktort, a magyar vízilabdázás eszét, intelligenciáját, Puskás Öcsi és Farkas Mihály ( előbbit mindenk ismeri, utóbbi az 1950-es évek rettegett hadügyminisztere volt) közbenjárására vették fel a jogi egyetemre. Ez nem igaz, Karinthy úgy gondolta, Gyuri haverja nem fog megsértődni. Nem is sétődött, mert ennek a könyvnek minden sorát áthatja a szeretet, két férfi egymás iránti megbecsülése, a ámsik teljesítményének tisztelete. Humor irónia, ugyanakkor végtelen empátia- ritka szórakozás manapság az ilyesmi, tessék megkeresni a könyvet antikváriumokban, könyvtárakban, és elolvasni, és ngyokat kacagni, mostanában úgyis ritkán van ilyesmire alkalmunk. Szívből ajánljuk ezt a könyvet minden irodalom- és sport iránt rajonó magyar embernek. Ha rossz a kedve, ezt olvassa! 

Sport könyvkiadó, 1985.A Kiadó ma már, tudomásom szerint, nem létezik. Ha mégis, akkor elnézést kérek. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása