A.A. Milne:Micsoda négy nap!

 A.A.Milne neve, remélhetőleg, ismerős a legtöbb magyar Olvasó számára...Bizony, a Micimackó írója " közönséges" újságíróként és bűnügyi regényíróként kezdte, mielőtt remekművét megírta volna, ezen műfajokban alkotott bestsellereket. A micsoda négy nap! angol krimi, Karinthy Frigyes frodításában, úgyhogy az egy mondatra jutó nyelvi játékok, ironikus szókapcsolatok száma megközelíti a végtelent. Milne könyve úgy angol krimi, hogy közben parodizálja is műfaját. E rövid könyvajánlóban spoilert közlünk a könyvről, de egyetlen pillanatra se felejtsük el, hogy Karinthy magyarításában ismerjük a művet. A szimpla cselekményleírás itt édeskveset mond. 

A történet az 1920-as- 30-as években játszódik, Angliában.Jenny, egy fiatal, katonatiszti családból származó huszonéves lány, minden bátorságát összegyűjtve felkeresi jogos örökségét, azaz nagynénje elegáns bérházát. Csakhogy Jane néni holttestét találja ott, akinek semmi keresnivalója nem volna azon a környéken, lévén,hogy a néni nem volt jóban a családdal. Megismerkedünk a család múltjával, nagypapával, a kérlelhetetlen katonatiszttel, aki nem volt hozzászokva ahhoz, hogy parancsait javaslatoknak nézzék, és aki harcolt a búr háborúban, lévén "elég tehetség volt ahhoz, hogy vallási villongásokat szítson, majd ezeket elfojtsa". Két lánya volt az öregúrnak, Caroline, és Jane. Előbbi viktoriánus vénlánnyá szelidült- már amennyiben lehet ezt szelídségként értékelni- Jane viszont pörgős életű színésznő lett, mindenféle kétes szerepet eljátszott, aztán hozzáment, titokban persze, egy francia grófhoz, akiről kiderült,hogy nem is gróf, meg az is kiderült, hogy nem is házasodtak össze, csak a francia volt igaz...Szóval, Jane néni nem volt gyakori beszédtéma a családban, erre most itt fekszik holtan. Jenny arra a következtetésre jut, hogy a nénit meggyilkolták, tekintettel arra, hogy egy ajtónyitó is van a holttest közelében, egy Jenny feliratú zsebkendő pedig a hulla mellett. Éppen azon van főhősnőnk, hogy összeszedje minden bátorságát, és telefonon értesítse a rendőrséget, amikor is hallja, hogy megjöttek a bérlők, akik azért bérelték ki a házat, hogy ne kelljen a londoni színházat azz utolsó felvonás közben otthagyni. Szóval, Jenny tudja, hogyha megtalálják itt, akkor őt fogják gyanúdsítani, ezért elbújik a szekrényajtó mögé. A bérlő felismeri a halottat, a londoni rendőrség pedigk iküldi az emberölési ügykben teljesen tapasztalatlan, viszont az autóközlekedést nagyon jól irányító Marigot felügyelőt, aki előbb a bérlőt tartóztatja le, majd a feleségét. Jenny pedig kiugrik az ablakon és meg sem áll Nancy barátnője lakásáig, ahol ruhát cserél, és elhatározza, hogy úgy kerüli el a rendőrség érdeklődését, hogy turistának álcázza magát. A londoni lány, aki egész életét a város kellős közepén élte le. Egy minden hájjal megkent kereskedő átveri, egy csavargó porig alázza, a londoni úrilány rájön, hogy szénaboglya mögött öltözködni veszélyes, viszont nem mondana le arról az élvezetről, hogy pizsamában aludjon a boglya kellős közepén...A sajtó közben válogatott sztorikat gyárt a híres színésznő haláláról, és sajnos, a rendőrség is rájön Jenny érintettségére. 
A Micsoda négy nap! egyszerre krimi, krimiparódia és társadalomkritikus kalandregény. Érdemes lenne mai könyvkiadóknak megpróbálkozni egy kevésbé ironikus fordítással, akkor jobban érvényesülne a bűnügyi szál. Így sem rossz könyv ez, ajánlom minden olvasni szerető, tizenöt évnél idősebb embernek, ám lehet, hogy feszesebb cselekményvezetéssel jobban megfogná az Olvasót. 

Európa Kiadó, Budapest, 1982.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása