Ormos Mária:A történelem és a történettudományok

Ormos Mária, a nemrégiben elhunyt kiváló történész könyvét elsősorban a történelem szakot kezdő egyetemisták számára ajánljuk. Afféle történelem-elmélet ez, érthető, világos nyelven megfogalmazva, elfogulatlanul. A történelem és a történettudományok az első lépcső lehet a történelem komoly, igényes tanulmányozása felé.
Az első rész a történelemmel, mint fogalommal, a történelem megismerhetőségével és ezen megismerhetőség korlátaival foglalkozik. Szó esik arról is, hogy a történelem segéd- és társtudományai mennyiben járultak hozzá a történelem egészének megértéséhez. Ormos Mária röviden szót ejt a különböző történettudományi iskolák ( pl. pozitivizmus, államtörténet, Annales-iskola) szerepéről is.
A könyv második része a történeti idővel foglalkozik. Azt gondoljuk, ez sima ügy, nincs ezen mit beszélni- aztán kiderül, hogy mégis van. Akik ismerik a Bibliát, tudják, hogy a Könyvek Könyvében lineáris időszemlélettel találkozunk, míg a többi kori civilizáció inkább a ciklikus idő elméletét vallotta. Ormos szerint a modern történelem megértéséhez legjobb a Braudel francia történész által ajánlott hosszú idő-rövid idő felosztás.
A harmadik részben esik szó a történelmi térről. Egyetlen pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy a középkor embere úgy tudta, hogy csak Európa létezik. Milyen lehetett az emberi életszemlélet egy, a mainál jóval inkább összezsugorodott tér-tudatban? Erre keres és talál választ Ormos Mária. Részletesen beszél az utóbbi évtizedekben elterjedt centrum-periféria elméletekről is.

A történelem és a történettudományok nagyszerű motiváló könyv. Miután végigolvasta, az ember késztetést érez arra, hogy elővegye kedvenc összefoglaló történeti műveit, és újra, új szemlélettel olvassa őket.
Remek volt, köszönjük!

Nemzeti Tankönyvkiadó, Európai Iskola sorozat, 2003. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása