György Attila:Bestiarum Sicularum

György Attila meglehetősen furcsa címmel ellátott műve valójában az utóbbi idők legjobb humoros könyve. A Bestiarum "állatgyűjtemény"-t jelent, a Sicularum pedig a " székely" szó latinból " műragozott" változata. A cím tehát Székely Képzeletbeli Állatok Gyűjteményét jelenti. Magyarul: népi humor a Székelyföldről. Néprajzosok és kultúrtörténészek olvassák szakmailag, mindenki más pedig olvassa szórakozásból!
Milyen is ez a székely állatgyűjtemény, azaz: milyen is ez a székely humor?
- Hát, nem vádolható túlzott prüdériával...A bagoly mellett álló jelzőt csak azért nem írom ide, mert a túlzottan testies kifejezések nem illenek a profilunkba...
-Hatalomnak odamondogató, de a felelős vezetőt elismerő
- Alapja a koraújkori falusi hétköznapi élet: a mezőgazdasági munkák egyhangúsága, a kocsmák, a szerelmek, az anyós, a zsugori, az iróniával viselt szegénység- ezek határozzák meg ezt a székely vidámvilágot. Ha az " anyaországi" magyarral hasonlítjuk össze:talán absztraktabb, talán az a bizonyos " sírva vigad a magyar"- motívum kevésbé van benne jelen.

Ráadásul György Attila nemcsak megörökíti ezt a humort ( tehát: nem viccgyűjteményt olvashatunk), hanem tovább is élteti. Így kerül a könyvbe bölcsész, parafrált Chuck Norris (!), kanadai milliárdos, angolai egyetemista. Szóval, ez egy igazi mai szórakozás. Úgyhogy ajánljuk mindenkinek,  olvassuk el és szórakozzunk jól!

Sétatér Könyvek, Kolozsvár, 2013.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása