Csillag Péter:Ady stoplisban

A könyv alcíme:klasszikus magyar írók a futballról.
Csillag Péter:Ady stoplisban című könyve sajátos magyar irodalmi tabló. Megmutatja, nagy íróink hogyan viszonyultak a sporthoz, azon belül is leginkább a labdarúgáshoz. Ahogy olvassuk halhatatlan nagyjaink könyveiből, verseiből, újságcikkeiből származó idézeteket, kialakul bennük, Olvasókban, egyfajta tipizálás, arra vonatkozólag, hogyan vélekedtek szellemi nagyjaink a sportról.
1.Az első csoportba azok tartoznak, akik teljes egészében elítélték a versenysportot. Ide sorolhatjuk, Márai Sándort és Szabó Dezsőt. Mindketten úgy érezték, az egyre inkább üzletiessé váló sport figyelemelterelés, a nagy nemzeti és emberi problémáktól való menekülés.
2. A második csoport tagjai elfogadták ugyan a sportot, de különösebben nem érdekelte őket: nagy költőink, íróink zöme ide tartozik. Példaként említjük közülük Pilinszky János, Zelk Zoltán, József Attila,Ottlik Géza, Örkény István ( utóbbi azért szeretett meccsekre járni) nevét. Jómagam Radnóti Miklóst is ide sorolnám- Fanni sportosabb volt.
3. A harmadik csoport tagjai már erősen érdeklődtek a sport iránt, rendszeresen jártak meccsre, műveikben előkelő helyet kap a sport és a futball. Ide sorolhatjuk Szabó Lőrincet, Herczeg Ferencet ( utóbbi kifejezetten nagy sportember volt), vagy éppen Ady Endrét, aki a kor viszonyaihoz képest egészen magas szinten futballozott diákkorában
4. Külön csoportba sorolhatjuk Karinthy Ferencet, a népszerű Cinit, aki élete végéig aktívan sportolt, a vízilabda-sportvezetés élvonalába is tartozott.

Csillag Péter könyve lenyűgöző kultúr- és egyben sporttörténet. Haszonnal forgathatja mindenki- de tényleg mindenki. A költők, írók, akikről középiskolában tanultunk, megmutatják más, eleven arcukat.
És aki úgy érzi, hogy talán túl keveset sportol. máris nekikezdhet. Ha Herczeg Ferenc életébe belefért, akkor talán a mienkbe is.

Jaffa Kiadó, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása