Jim Cymbala:Többre lettél teremtve

Ha valaki Istenről ír, akkor az az írás nyilvánvalóan sokrétű és összetett lesz. Jim Cymbala lengyel származású amerikai lelkipásztor Többre lettél teremtve című könyve igei ihletettségű, remekül megírt, Istenhez vezető olvasmány. Teljes egészében nem áll módunkban elemezgetni- nem is lenne sok értelme- inkább csak a könyv főbb jellemzőit emeljük ki.
1. Ha valaki befogadja szívébe Krisztust, akkor kap egy kijelölt feladatot Istentől. Olyan szolgálati ajándékot, melyet csak neki és senki másnak nem ad az Úr. Hallgatni kell Isten szavára, oda kell figyelni a Szent Szellemre, be kell tölteni az elhívást. Sajnos, manapság sok keresztény inkább a világi hangokra ügyel, semmint a szellemiekre.
2. Cymbala- nagyon taktikusan- bár szól a Szent Szellemről, elkerüli a protestáns egyházi körökben manapság kényes témát: a karizmatikusokhoz való viszonyt. Talán meglepőnek tűnhet, hogy ezt írom, de bölcsen teszi. Ezzel ugyanis tágítja Olvasóinak körét, akik tudnak a könyv lényegi mondanivalójára, az isteni elhívásra fókuszálni.
3. Szerző elutasítja az USA-ban, de sajnos, egyre több országban terjedő hiperkegyelemről szóló tanítást. Ehhez nem kívánok többet mondani, csak annyit: jól teszi.
4. Cymbala kiemeli a megfelelő ima fontosságát. Értelmezésében az ima nem egyszerűen kommunikáció Istennel- mint azt nagyok sok egyház tanítja- hanem segítségkérés, az alázat kimutatása, az öröm megfogalmazása. Cybala a leghatározottabban elítéli a formális, pusztán vallásos okokból bemutatott imát.
5. S végül, hogy a címben foglaltakról is szóljunk: Isten minden hívőt felemel. Csakhogy ezt sokan félreértik, s az áldásokat kizárólag anyagi területeken várják: legyen nagyobb ingatlanom, jobban fizető állásom, esetleg legyen egészségem. Cymbala szerint Istent nem az érdekli, hogy nagyobb vagy újabb-e a kocsid, vagy van-e jobb állásod, hanem az, hogy milyen területen tudod szolgálni legeredményesebben az Urat. Olvashatunk példákat olyan emberekről, akik menő pozíciókat adtak fel misszionáriusi feladatok kedvéért.

A Többre lettél teremtve című könyvet minden kereszténynek, ajánljuk, függetlenül attól, hogy melyik felekezethez tartozik. Építő jellegű, okos, lelkesítő munka.

Szegletkő Kiadói Alapítvány, Budapest, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása