Mark Elvin:Fejlődés és stagnálás a kínai történelemben

Az ősi Kína története számtalan rejtélye még megoldásra vár. Mark Elvin:Fejlődés és stagnálás a kínai történelemben című könyvében arra keresi a választ, hogyan lehetséges, hogy a 3-13.században még virágzó kínai civilizáció a korai újkorra kiégett, elmaradt Európától, míg a 19.században a gyarmatosító nagyhatalmak játékszere lett.
Mark Elvin a jelenség legfőbb okát abban látja, hogy az egyes kínai államok politikai fejlődése aszinkronitást mutatott a gazdaaági és demográfiai fejlődéssel. Hol az egyes dinasztiák (Sang, Csou,Csin, Han,Tang és mások) birodalmai nőttek túl nagyra, hol a népesség növekedése bizonyult gyorsabbnak a kelleténél.

Mark Elvin könyvéből képet kapunk az ókori Kína gazdaságáról és társadalmáról. Megismerjük a földművelés módszereit, lenyűgöző információkat szerezhetünk tudomány és agrárium kapcsolatáról, virtuálisan ellátogatunk egy kínai piacra, megszámolhatunk kínai pénzeket és pénzfüzéreket, még olyan speciális kérdésre is választ kapunk, hogy miért használtak Kelet-Ázsiában ólomból készült pénzeket. Beleélhetjük magunkat a kínai kereskedő szerepébe, akit időnként agyonfojtanak az útvámok, de örülhetünk is egyes paraszt-dinasztiák felmelkedésének.
Hogy aztán ez a fejlődés miéért állt meg? A fentebb említett, a birodalmiságon alapuló érv mellett azért azt is figyelembe kell venni, hogy megszakadt a kínai tudomány és a kínai gazdaság kapcsolata. A Ming-uralkodók egy idő után már nem munkálkodtak a természettudományok fejlesztésén, sőt, egyre inkább veszélyes ellenfelet láttak bennük.

A Fejlődés és stagnálás a kínai történelemben című könyvet mindazon történészeknek,közgazdászoknak, társadalomtudósoknak, kultúrtörténészeknek ajánljuk, akik élénkebben érdeklődnek Kelet-Ázsia történelme iránt.
Annak ellenére, hogy a könyv még jócskán rendszerváltás előtt jelent meg, ebből semmi de semmi nem érződik a mű szemléletén. Friss, üde, élénk, informatív. Kell ennél több?

Kossuth Könyvkiadó, 1977.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása