Christianna Brand:Halál zöld köpenyben

 Christianna Brand könyve egyszerre orvoskrimi és háborús krimi. A Halál zöld köpenyben a bűnügyi témájú könyvek élmezőnyébe tartozik.

A történet a második világháború idején játszódik,Angliában. Rendszeresek a német támadások,a bombázások,légiriadók. Joseph Higgins,a falu postása,még ilyen körūlmények között is maximális precizitással látja el feladatát. Egyetlen kis hibája van az öregúrnak:szeret olykor-olykor az érdekesebbnek tűnő levelekbe hm...belepillantani. A mi postásunk nem igazán szereti a katonai kórházat,mert az a hegyoldalban van,oda pedig fel kell tekerni a biciklivel.

Egy eseménydús,bombázásos-légiriadós estén a katonai kórházba egy véres,embernek alig látszó rongyokba tekert testet hoznak. Higgins az,a postás. A kórház dolgozói megkezdik az ilyenkor szokásos rutint,felkészítik a műtétre a beteget. Ám altatás közben Higgins váratlanul meghal. Mivel felmerül a baleset gyanúja,és katonai kórházról van szó,a hatósági vizsgálatot a mogorva és idegesítő módon precíz Cockrill felügyelő folytatja le. Már éppen elhinné,hogy Higgins postás szervezete nem bírta az altatást,amikor érdekes információ jut birtokába:éjjel egy zöld köpenyes dolgozó minden különösebb ok nélkül elkérte a műtőkulcsot. 

A kórházi bálon Bates nővérnek megárt a sok gin. Mindenfélét fecseg össze-vissza. Olyat is,hogy tudja,mi történt Higgins postással,és be is tudja ezt bizonyítani. Nem kellett volna annyit beszélnie:hajnalban holtan találják őt a műtőben,nővérruhába öltöztetve,szívében egy sebészkéssel. Ez már gyilkosság!Cockrill felügyelő hamar kitalálja,ki a gyilkos,de nem tudja bebizonyítani. Van azonban a kórház dolgozói között valaki,akinél ott a bizonyíték,de nem tudja kihez kötni...

Christianns Brand krimije több szempontból nézve is roppant eredeti. Egyrészt rendkívűl korhűen,orvostörténészeket megszégyenítő módon adja vissza az 1940-es évek angliai kórházi eszközeit,eljárásait,emberi viszonyait. Másrészt,ahogy haladunk előre a történetben,egyre az az érzésünk hogy a felügyelőnek nem egy ellenfele van,hanem több. De kik ők,és miért nem feltétlenül az igazság oldalán állnak?Ez is kiderül ebből az elsőrangú krimiből melyet szívből ajánlunk a műfaj minden kedvelőjének.

Kossuth Könyvkiadó,1989.Ford.Fencsik Flóra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása