Sophie Benedict:Grace Kelly és a szerelem eleganciája

 Csodálkozhat a Kedves látogató, hogyan kerül egy látszólag inkább hölgyek szórakoztatására kiötölt regény ebbe a könyvajánló-blogba...Úgy, hogy vannak olyan, eredetileg szórakoztatásra szánt kulturális termékek, például könyvek, melyek túlnőttek eredeti céljukon, és olyan jelenséget,diskurzust, mondanivalót tárnak a Tisztelt Olvasó elé, mely általános, emberi, egyetemes. Sophie Benedict: Grace Kelly és a szerelem eleganciája című könyve ezek közé tartozik. 

Legyünk őszinték: Grace Kelly- nevezetes házassága előtt- sohasem volt a huszadik század legismertebb színésznője. Házassága tette azzá. De tehetséges volt, szép és intelligens, ezért aztán szerette őt a kamera, és bizony voltak rajongói. Ám az ő pszichikai életében mindössze egyetlen ember volt, akivel szerette volna elfogadtatni magát. Mégpedig az édesapja. 

Apuka tisztes polgári pályát szánt volna a lányának, s ehhez Grace Kellynek meg is volt minden tehetsége. Csakhogy akit elragad a Múzsa, az már nehezen tér vissza a hétköznapokba. A megcsontosodott szülők, de főleg az édesapa, sosem bocsátotta meg lányának, hogy színésznő lett. Az ő szemében ez a hivatás olyan volt, mint a .... -hadd ne mondjam, hogy mi. Hiába voltak a sikerek, a díjak, a remek házasság (azért nem mindenkiből lesz monacói hercegné), a szülők egyszerűen nem tudtak megbékélni lányuk "furcsa vágyaival". 

Hány és hány gyermek szenved ettől ma is! Vannak szülők, akik megtervezik gyermekük életpályáját, már látják őket orvosként, ügyvédként, mérnökként, vagy éppen a családi vállalkozás örököseként. Aztán, amikor a gyermek felnő ,tizennyolc lesz, és közli, hogy saját úton kíván továbbhaladni, akkor aztán kitör a botrány...
Sophie Benedict regénye kitűnően ábrázolja az elvárásoktól menekülő, ifjú lány lelkivilágát. Meg aztán a jelenséget is: abban a korban nagyon sok apa viselkedett úgy, mint Grace Kellyé. 
Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik túlzottan magas vagy lehetőségeiktől, érdeklődésüktől eltérő szülői elvárások sűrűjébe szorultak, és úgy érzik, nem tudnak onnan kijönni. Sophie Benedict könyve vigasztal, reményt ad, egyúttal elmesél egy nem mindennapi történetet egy nem mindennapi világról, benne a nem mindennapi emberekről. 

Kossuth Könyvkiadó, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása