Schuster Barbara:Gerincferdülés és ami mögötte van

 Schuster Barbara könyvét ajánljuk nemcsak gerincferdülésben szenvedőknek, de orvostanhallgatóknak és pszichológusoknak is. A gerincferdülés ugyanis- és ez a könyv legfőbb tanulsága- összetett orvosi és emberi probléma. Keveset beszélünk róla, aminek legfőbb oka a szégyenérzet és félelem. Illetve a remény, hogy egyszer majd elmúlik..

A Gerincferdülés és ami mögötte van című könyv minden, a témához kapcsolódó kérdésre választ ad. Megtudhatjuk, milyen fajtái vannak a gerincferdülésnek, mi a különbség a kamaszkori hanyag tartás, a Scheuermann-kór és az idiopathias scoliosis között. Megismerhetjük a gerincferdülés konzervatív kezeléseit, az újabb háromdimenziós gyógytornát, megtudhatjuk a műtétek várható kockázatait, egyáltalán azt, hogy mikor van szükség műtétre. Szerző részletesen tájékoztatja Olvasóit a korzett nevű eszközről, mik a viselésének előnyei, hátrányai, joga van-e a betegnek visszautasítani a korzettet.

Ami számomra mű a legnagyobb értéke, az igazából a második része,  a 106.oldaltól. Ezek a fejezetek a gerincferdülés pszichés aspektusairól szólnak. Mert képzeljük el a szituációt: egy élénk, eleven, tizenéves sráccal közli az orvos, vagy a szülő, többnyire sajnálkozó arccal, hogy korzettet kell viselnie, vagy éppen, hogy műteni fogják a gerincét. Szerencsétlen gyerek az egészet nem érti, hiszen életminőségét jónak ítéli, nem fáj semmije. Gyakran dühbe jön a gyerek, haragszik a szülőkre, az orvosokra, ellenséges lesz az egész folyamattal kapcsolatban. Szégyelli a korzettet, szégyelli iskolatársai, barátai előtt, hogy ilyen műtéten kellett átesnie. A Szülő sem nagyon tudja, hogy mit kezdjen a helyzettel. Schuster Barbara könyve ezekben a nehéz helyzetekben jelent kapaszkodót. Mit kell tennünk, hogy gyermekünk ne érezze stigmának ezt a betegséget, hogyan készítsük fel őt az életben előadódó későbbi hátrányokra. Nehéz ügy, de ez a könyv nagyon sok pozitív megoldást mutat.

És nemcsak elméletben. Olvashatunk a műben úgynevezett korzettes táborokról, ahol a gyerekeket önelfogadásra tanítják. Ez nagyon nemes, elismerésre méltó. Ez a könyv meglobbantja az emberi szíveket, újabb lépés az empatikus orvostudomány felé. Nagyon jó olvasni, nyelvezete mindenki számára befogadható. A tartalma pedig: személyes, szívmelengető.

Kalliopé Kiadó, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása