Robin Cook:Szfinx

 Robin Cook,a legendás bestselleríró,orvosi témájú krimijeiről,thrillereiről vált ismertté az Olvasók körében. Szfinx című könyvében azonban más vizekre evezett,és egyiptomi témájú krimivel lepte meg rajongóit.

A történet az ókorban kezdődik. Három sírrabló paraszt megpróbálja megkaparintani Tutanhamon fáraó sírkamrájának kincseit. Egyiküket az őrök elkapják,és botozásos kínvallatásnak vetik alá. A kínvallatást vezető hercegnek támad egy ötlete,mely megakadályozza,hogy a jövőben kirabolják a fáraók sírjait.

Carter 1922-es ásatásainál rengetegen dolgoztak. Nem sejtették,hogy sokan a halálos ítéletüket írják alá. A szenzációs lelet megtalálása után néhány hónappal egyre több lett a gyanús haláleset. Az ásatáson dolgozó munkatársak titokzatos körülmények között életüket vesztik. Tényleg létezik a fáraó átka?Még tudományos körökben is egyre többen hiszik,hogy valami nem volt rendjén az expedíció körül. Túl sok a véletlen.

Erica Baron fiatal lány az 1980-as évekből. Egyiptológus. Rajong az ókori Egyiptomért,a hieroglifák szakértője,ám a jelenkori Egyiptomból elege van. Kairóban sétálva nem hagynak neki nyugtot,a levegő büdös. Meglát egy régiségkereskedést,szinte bemenekül. A bolt idős tulajdonosa,Abdul,tart hamisítványokat,de időnként azért eredeti alkotások is feltűnnek a kínálatban. Mint pl.az az I.Szethi fáraót ábrázoló szobor,melynek talpazatán ott áll Tutanhamon neve is. Abdult három arab meggyilkolja,Erica egy Yvon nevű francia férfi segítségével menekül meg. Aki nemcsak jó életmentő,de igen vonzó is. 

Otthon,Amerikában viszont Dr.Richard Harvey nem érti,hogy ifjú szerelme miért ment Egyiptomba,de ha már elment,akkor miért nem ír. Annyira hiányzik neki a lány,hogy elhatározza:utánamegy...

Robin Cook a Szfinxxel bebizonyítja,hogy ókori témájú kalandregényt is tud írni. Néha pedig jó olvasni ezeket,a sok munka,meg elmetömés után,pihenésképpen. A Szfinx vonatra, strandra,egyszóval:nyárra, ideális könyv,ma már szerintem antikváriumokban lehet kapni. 

IPC könyvek,1991. Fordította Szendrő Borbála

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása