Jászberényi Melinda-Zátori Anita-Ásványi Katalin:Fesztiválturizmus

 A Jászberényi-Zátori-Ásványi szerkesztőhármas könyvét ajánljuk mindazoknak, akik idegenfogalmi szakemberként fesztiválok, rendezvények szervezésével foglalkoznak, de azok számára is tartogat érdekességeket a Fesztiválturizmus című könyv, akik inkább csak "felhasználói oldalról" ismerik a fesztiválokat, azaz: szeretnek a barátokkal egy jót bulizni. 

Megtudhatjuk, mi az a fesztivál, milyen típusai vannak, hogyan lett a fesztivál a turisztika egyik legnyereségesebb ágazata a 21.század folyamán. Hazai és külföldi példákon keresztül megláthatjuk, hogyan hat egy jól megrendezett fesztivál az adott területet gazdasági életére, egészen olyan ágazatokig, mint a bányászat. A szerzők-szerkesztők a magyar példákon túl szívesen idéznek német, amerikai, brit példákat is- ugazán nemzetközi tehát a látókör. Külön szövegrész foglalkozik például a fesztiváloknak a munkaerőpiacra, foglalkoztatottságra tett hatásával, vagy a rendezvényeknek a környezetre gyakorolt hatásával- és azzal, hogy hogyan lehetne minimálisra csökkenteni ( eltüntetni nem!), a környezeti károkozás mértékét. Szerzők beszámolnak kedvező és kedvezőtlen tapasztalatokról is. 

Esettanulmányokat is olvashatunk a könyvben, terjedelmes, mindenre kiterjedő elemzéseket a MediaWave, a Művészetek Völgye, a Savaria Történeti Karnevál, az Egri Borfesztivál, a Budapesti Karácsonyi Vásár és sok más egyéb, a legkülönbözőbb temaatikájú fesztiválok, rendezvénysorozatok létrejöttéről és jelenlegi működéséről.Recenzens számára az volt a legfőbb tanulsága ezeknek, hogy a fesztivál egy idő után elkezd önálló életet élni, olyan tendenciák jönnek napvilágra ,olyan igények merülnek fel mind fellépői, mind nézői oldaról, melyekkel a szervezők előzetesen nem számoltak. A Tanulmányok nem hallgatják el az esetleges problémákat sem. Több tanulmány is olvasható a magyarországi fesztiválok legnagyobbikáról, a Szigetről. Kitekintünk a haátorn túli magyarság fesztiváljaira is. 

A Jászberényi-Zátori-Ásványi szerkesztőhármas igazán remek könyvet tett le az asztalra. Egyáltalán nincs reklámíze: a tudomány bemutatta, hogy képes autonómiáját megőrizni.Talán, a szakmai érdemeken túl, ez ennek a nagyszerű könyvnek a legnagyobb érdeme. Most, hogy a koronavírus erősen átírta a fesztiválok lehetséges forgatókönyvét, nyilván sok tekintetben lesz szükség paradigmaváltásra. De ez a könyv ebben a helyzetben is kitűnő vezérfonal. 

Akadémiai Kiadó, 2016.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása