Jürgen Habermas:A kommunikatív cselekvés elmélete

 Előrebocsátom:Jürgen Habermas könyve nem tartozik a legkönnyebb olvasmányok közé. Még rutinos filozófusok, társadalomtudományi szakemberek számára sem okoz felhőtlen boldogságot A kommunikatív cselekvés elmélete című könyv áttanulmányozása. Ugyanakkor megéri a fáradságot: ha az ember értő módon, intellektuális párbeszédet folytatva a neves Szerzővel, mondatról mondatra végighalad ezen a könyvön, gyakorlatilag megérti a 20-21.századi nyugati gondolkodás alapjait. És nemcsak az alapjait...

Habermas elsőként a racionalitás fogalmával foglalkozik. Kezdi ott, hogy a filozófia képes-e, a filozófiának hatáskore-e a racionalitás fogalmával való foglalkozás. Arra a következtetésre jut, hogy a filozófia, párosítva a szociológiával, igenis tud, képes foglalkozni a racionalitással. Nagyon fontos, Habermas szerint, hogy különbséget tegyünk az érvek érvénye és valamilyen gondolatnak, gyakorlatnak a társadalmi érvényessége között. Habermas részletesen elemzi Toulminnak a racionalitással, az érveléssel, az érvényességgel kapcsolatos nézeteit. Külön fejezet szól a mitikus és modern világértelmezések különbségéről- sajnos, mivel a mű 1981-ben jelent meg először, nem állt módjában foglalkozni a média által megteremtett modern mítoszokról, és ezeknek a racionalitáshoz való viszonyáról. Olvashatunk viszont a háromféle cselekvés- teleológiai, norma által szabályozott, dramaturgiai- közötti aozonsságokról és különbségekről is. 
Szívesen olvastam volna egy szövegrészt a tudomány mítoszáról, a pozitivista gondolkodás máig tartó hatásáról is. 
Külön fejezet foglalkozik Max Weber gondolkodásmódjával, a weberi " varázstalanított világ" és a mai értelemben vett racionalizmus összefüggéseivel. Vajon csakugyan annyira racionálisak voltak a 17.századi protestánsok,mint azt Weber gondolta? Érdekes az I. kötet IV.fejezetének ( Lukácstól Adornóig) alcíme: "racionalizáció és elddologiasítás". Ezen nagyon érdemes legondolkodnunk:lehet, hogy a posztmodern atyja és a marxizmus kitűnősége ugyanarról a tőről fakadva gondolkodik? 

A kommunikatív cselekvés elmélete, véleményem szerint, Jürgen Habermas főműve. Enciklopedikus, interdiszciplináris gondolkodása ebben a könyvben teljesedik ki igazán. Aki érteni és követni akarja Habermast, előbb feltétlenül olvassa el az általa részletesen tárgyalt filozófusok és politikatudósok főbb műveit. Akkor lesz igazi sikerélmény ennek a könyvnek az olvasása. 

Fordították ( kitűnően): Ábrahám Zoltán, Berényi Gábor, Felkai Gábor, Király Edit. 

Gondolat Kiadó, Budapest,2011.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása