Charlize O'Quinn:Kristálypiramis

 Charlize O'Quinn könyve vérbeli sci-fi,de tartalmaz erősen filozofikus szövegrészeket is. Olyan Olvasóknak ajánljuk,akik az agytömés és a semmitmondás után szeretnének valami érdekeset,izgalmasat olvasni. Jó kis nyári elfoglaltság, magas szinten szórakoztat. 
Recenzenst legalábbis igen. 

A történet főhőse,Tiara,első pillantásra tipikus 20.századvégi amerikai fiatal hölgy. Tiara nagyon súlyos lelki problémákkal küszködik. Édesapja halála óta,azaz tizenkét éve folyamatosan rémálmok nehezítik napjait. Egy ízben a repülőgépen kezd el ordítozni,utastársai legnagyobb megrökõnyödésére. Barátnője ekkor azt tanácsolja,menjen el egy jó analitikushoz,ajánl is egyet.

Tiara megfogadja a tanácsot,elmegy a terápiára. Pszichoanalitikusa, Dr. Holbrook, hamar rájön hogy élete legérdekesebb páciensét fogta ki. Tiara ugyanis,a kezdeti gúnyolódás után,elmeséli neki az egész életét. A lány semmire nem emlékszik gyermekkorából. Se az anyjára, se a nagyszüleire, se az iskoláira, se egy boldog családi karácsonyra. Egyes-egyedül apjára emlékszik. Azt sem igazán tudja, mi a foglalkozása. Legkorábbi emléke az első rémálom idejéből való. Fut, menekül a forró sivatagban, miközben hosszú, csúcsos süveget viselő emberek üldözik, érthetetlen nyelven üvöltözve. Fény derül még a lány egy különleges adottságára:rengeteg országban járt már, és több, mint ezer nyelvet beszél. Dr.Holbrook hipnotizálni próbálja Tiarát. A hipnotikus élményben Tiara az ókori Egyiptomban él, és konfliktusba keveredeik a helyi előkelőségekkel, valami piramis kapcsán. Scott, Dr.Holbrook bátyja rájön, hogy ez nem más, mint a régészek által régen keresett, híres Kristálypiramis.

Charlize O'Quinn írt nekünk egy kalandos sci-fi regényt. Remek, szórakoztató. Ám két ponton azért továbbmegy annál, semminthogy egyszerű kalandregénynek nevezhessük. Az egyik az idő folyamatossága. Lehet, hogy élnek köztünk olyanok, akik személyükben is összekötik múltat a jelennel? Élő történelmek, esetleg isteni küldetéssel rendelkeznek. A másik: Tiara jó kis vitát indukál Scottal a szabad akaratról. Scott szerint ez nem létezik, Tiara viszont mellette érvel. Teológusoknak tanulságos. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása