Viktor Pelevin:Apolló Batman

 Viktor Pelevin a mai orosz irodalom egyik fenegyereke, sokan tartják a világ legjobb kortárs prózaírójának is. Műveiben az emberiség múltjának és jelenének re-mitizálására törekszik, új narratívákat és paradigmákat alkalmaz. Ugyanakkor távol áll tőle a posztmodernre jellemző dekonstrukció és minden olyan irodalmi művelet, irányzat, amely nehezíti az olvasást. Itt történet épül, nem is akármilyen! A marcipán a torta tetején pedig:humor, a legmagasabb szinten. 

Az Apolló Batman című könyv cselekménye a vámpírvilágban játszódik. A főhős Ráma, az elbeszélő, egyes szám első személyben. Rövid bevezető után- melyben megismerhetjük a vámpír-lét kereteit kijelölő fontosabb fogalmakat- egy különös szertartáson találjuk magunkat ( Pelevin sokszor figurázza ki regényeiben a szertartásokat, a túlzott ünnepélyesség terhét hordozó vircsaftokat.). Istár istennő ugyanis hosszú idő után megelevenedik, ennek tiszteletére nagy ünnepséget rendeznek. Egy egész busznyi színész, bohóc gyűlik össze a jelenlevők szórakoztatására, csakhogy az esemény végén az autóbusz utasai mind meghalnak- legalábbis földi értelemben. Ki kell deríteni, mi ez az egész. 

Hősünk tehát átesik a vámpírok undead-beavatásán, amely abból áll, hogy beteszik egy koporsóba, egészen addig marad benne, amíg elájul, mire pedig magához tér, már teljesen új közegben és idősíkban van. Drakula gróf várában eszmél magára, megismerkedik egy igencsak csinos hölggyel, aki jobban benne van már ezekben az utazásos dolgokban, rettenetesen kalandvágyó, és persze, hogy belerángatja Rámát mindenféle életveszélyes bolondságokba. Pelevin ezekben a fejezetekben parodizálja a Da Vinci-kód című könyv cselekményességét. 

A jelöltek iskolai oktatáson vesznek részt- tulajdonképpen ezek alkotják a mű filozófiai gerincét. A tananyag lényege: az ember nem érző, vagy intellektuális netán vallásos lény. Az ember feladata olyan részecskék kibocsátása, amelyek életben tartják a Nagy Bőregeret. 
S hogy miért Apolló Batman a könyv címe, az kiderül a végén. 

Ezt a könyvet minden irodalomrajongó számára ajánljuk-De: nem vagyok abban biztos, hogy Pelevin nem egy trend. Kíváncsi vagyok, húsz év múlva hányan olvassák majd, s hova helyezi majd az irodalomtörténet Viktor Pelevin igencsak eredeti alakját. De ez még a jövő zenéje. Pelevin Most Van, s amíg élvezhetjük, addig élvezzük. Irodalmi hedonizmus, éljen...Az Apolló Batman a jelen irodalomnak a mostban mindenképp, a jövőben pedig talán érvényesülő alkotása. 

Európa Könyvkiadó, 2015. Fordította Iván Ildikó


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása