Phil Mather:Robogók.Szerviz és javítás

 Itt a nyár, lehet menni kirándulni, jó kis motorokkal leutazni a Balcsira vagy egyéb turisztikai célpontokra. Vagy meglátogatni a kedves ismerősünket... Arra gondoltam, keresek valami motorokról szóló könyvet, olyat, amelyik nemcsak szerelőknek, hanem az átlagos robogó-tulajdonosnak is hasznára van. Phil Mather:Robogók. Szerviz és javítás című könyvét találtam a legjobbnak. A könyv alcíme:50-250 köbcentiméteres karburátoros motorok, automata (variátoros) hajtás, európai és távol-keleti gyártmányok. 

Mindenekelőtt szeretnék megdícsérni a könyv dizájnját. Nagyon figyelemfelkeltő, trendi borító, keménykötés, a lilás háttérszín is nagyon menő. Ez a könyv szinte kelleti magát a könyvesboltok, antikváriumok polcain. A Gyomai Kner Nyomda Zrt-t dicséri a kivitelezés. 

Mindent megtudhatunk ebből a könyvből, amit a robogókról csak tudni lehet. Megismerkedünk a különböző alkatrészek folyamatos és időszakos karbantartási munkáival, megtudjuk, milyen ellenérzéseket, javítésokat kell tenni pl. a fékhuzalon, a fékkulcson, a porlasztón, hogyan kell szakszerűen hajtószíjat, vagy éppen gyújtógyertyát cserélni. Külön fejezet szól a kétütemű és négyütemű motorok javításáról és felújításáról. Minden szakembernek ajánlom igyelmébe a 49. oldaltól kezdődő, A motor nagyjavítása című fejezeteket. A 84.oldalon nagyon szépen, fényképekkel illusztrálva mutatják be, hogyan kell szétszerelni a négyütemű motort. Külön fejezet szól a folyadékhűtésű motorok karbantartásáról és szereléséről. Mindent megtudhatunk a nyomástartó fedélről, a termosztátról, a hűtőradiátorról, gyakorlatilag az összes létező alkatrészről. 

Azt gondolom, még a gyakorlott motorosok sem tudnak minden fontosat az automata hidegindítóról, a tolattyús porlasztóról, a gázmarkolatról, s a kormánycsapágyak témájában is sokunknak volna tanulnivalója. Mather önyvéből minden fontos informácó birtokába juthatunk. 

Több, mint száz oldalon találhatunk részletes adattáblákat 17 gyártó különböző típusairól. A Hondák, a TGB-k, a Suzukik, a Vespak, a Gilera-k, a Kymco-k és más gépek tulajdonosai részletesen megismerhetik saját gépüket. 

Kinek is ajánlhatjuk ezt a könyvet? A Kiadó, bölcs előrelátással, már a belső borítón közli, hogy szakembereknek és oktatási intézmények hallgatóinak készült ez a mű. Namost: hogy ki a szakember, ki tekinti magát annak, vagy éppen az a kérdés, hogy szaembernek tekinthető-e a robogótulajdonos- ezen kérdések megválaszolása az Olvasóra van bízva. Azt gondolom, aki frissen vásárolta robogóját, legyen óvatos! Kell egy bizonyos rutin ahhoz, hogy valaki elkezdje szerelgetni, karbantartani saját járművét. Szerintem. Szóval, aki nem hivatásos szakember: csak óvatosan! 

Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft, 2010.
A Kiadó weboldala:marotikonyvker.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása