Mattyasovszky Jenő:Hód és a megsemmisült nyom

 Mattyasovszky Jenő Hód-történetei az 1980.as évek igazi magyar bestsellerei voltak. Újraolvasni ezeket a könyveket nemcsak jó kaland, de nosztalgia, egyfajta időutazás is. Műfaja:kémregény, kalandregény.
A Hód és a megsemmisült nyom című könyv cselekménye két szálon fut. Az első szál főszereplője Roxyn, egy ipari információszerzéssel is foglalkozó, meglehetősen gyanús üzletember, és görög barátja, a kissé agresszív és folyton pénzhiánnyal küzdő Cicero. A két urat főnökeik Magyarországra küldik, merthogy egyre több esetben fordul elő, hogy magyar cégek megelőzik őket bizonyos tendereken ( ahogy ma mondanánk), aláígérnek az áraiknak stb. Roxyn feladata kideríteni, hogy mi lehet ennek a hátterében. Ahogy Magyarországra érkezik, az üzletember meglátogatja gyermekkora városát,Sopront, majd átutazik Egerbe. Cicero viszont régi szenvedélye, a nők miatt kerül bajba: míg a szálloda bárjában iszogat egy ifjú és csinos hölggyel, valaki egy holttestet helyez el a szobájában. A görög azonban idejében reagál, s átviszi a hullát a szomszéd szobába. Ezzel azonban előre nem látott bonyodalmakat hoz saját fejére. 

A másik cselekményszál:titokzatos körülmények között életét veszti egy pesti cég intelligens, értelmes, és szép titkárnője. Állítólag a járdáról a busz alá lép.A közlekedésiek balesetként zárják le az ügyet. Csakhogy akad egy kis probléma:a hölgy zsebében egy cetlit találnak, rajta a kémelhárítás telefonszáma. Bana ezredesék azonnal nyomozást indítanak, Hódot állítják rá az ügyre. Kiderül, hogy a halott lány nem is az, akinek hitték, ráadásul a vállalat osztályán, ahol a lány dolgozott, valami nincs rendben. A főnök minden hónapban Berlinbe repült, állítólag konferenciára, valójában a szeretőjéhez. 

S mit keres az ügyben a meglehetősen ellenszenves modorú, igencsak pénzéhes nyelvtanár?

Mattyasovszky Jenő ezúttal is remek bestsellert alkotott. Izgalmas, feszültségteljes ( különösen, amikor Roxyn és kedves barátja összevissza utazgatnak az országon át, na az igen), kissé ideologikus, de hát mi nem az...Ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti az érdekes, izgalmas, kissé fűtött olvasmányokat. 

Expressz Könyvek, Budapest,1985.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása