Mársits Rozina:Három monolog lányok számára

 Mársits Rozina aradi leányiskolai igazgató (született 1856,Csongrád) könyvét leginkább az antikvár különlegességek kedvelőinek ajánljuk. Csak jobb antikváriumokban található meg, ott is csak ritkán. Egyébként a mű 1899-ben jelent meg. 
A monolog műfaja itt valamiféle tanító jellegű előadást, tanítást jelent. Egy tanár kifejti véleményét az élet bizonyos dolgairól. A 21.században ez a könyv nagyon hasznos lehet életmódtörténészek számára. 

Az első monolog( így, rövid o-val írva) a Pályaválasztás címet viseli. A 19.század folytán a nők szerepe a társadalomban növekedett, megnőtt a nők öntudata, megjelentek olyan olyan mozgalmak, mint a feminizmus, a szüfrazsettek, stb. Mársits Rozina nem mindenben rokonszenvezik ezekkel, de határozottan amellett teszi le a voksát, hogy a tehetséges nőnek a társadalom hasznos tagjává kell válnia. Azaz hivatást kell választania. Hogy milyen hivatásokat? Tanítónő, ápolónő, bármi stb. A monolog tehát a korabeli átalakuló patriarchális felfogást visszhangozza. Persze, nem felejti el megjegyezni, hogy az anyaság is gyönyörű hivatás. 

A következő monolog címe:Megbékülés. A Szerző itt voltaképpen a bibliai értelemben vett megbékülésre gondol. Meg kell békülni szüleinkkel, a világgal, el kell fogadni az életet olyannak, amilyennek Isten teremtette, és el kell fogadni azt is, hogy szeretteink olykor meghalnak. Nem tudom, anno hogyan fogadták ezt Mársits Rozina tanítányai, attól tartok, nem ez volt legnépszerűbb olvasmányuk. 

A mai kor embere számára igazán érdekes A bicycli című "monolog". A 19.század végén megjelentek a nők számára is alkalmas- vagy annak tűnő- kerékpárok. A "bicikliző nő" a "feminista nő" szinonímájává vált, olyan modern, olyan szecessziós dolog volt, ha egy nő biciklizett. Mársits Rozina butaságnak tartja a mondvacsinált egészségügyi ellenérveket,  Szerző nagyon aggódik a fiatal lányok erkölcsi színvonaláért, a biciklizést viszont elfogadhatónak tartja- megjegyzem, ezzel osztotta az 1890-es évek közvéleményének általános álláspontját. 

A Három monolog átmeneti időszakban íródott könyv. Még a preindusztriális közöség erkölcsében él, de azért már felcsillan az alagút végén a modernitás, a szecesszió, a női egyenjogúság. Mársits Rozina később egyre inkább a női egyenjogúság harcosa lett, s a feminista mozgalom - ha lehet így mondani- másodvonalának kimagasló egyéniségévé vált. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása