Natalie Barelli:Az álláshirdetés

 Natalie Barelli ausztrál írónő Az álláshirdetés című legújabb regényében minden megvan, ami egy igazán jó thrillerhez szükséges:elképesztően csavaros, több idősíkban játszódó cselekmény, közeli, de azért eléggé különleges karakterek, és fordulat fordulat hátán, sejtetések egymásutánja. Nem véletlenül lett a könyv a 2020-as évek elejének nemzetközi bestsellerre.  A szokásostól eltérően, ebben a rövid könyvajánlóban, most nem spoilerezek- attól tartok, elvenném az Olvasótól a műélvezetet, a katarzist, a rádöbbenés élményét- inkább arról írnék, szerény véleményem szerint miért is olyan jó Natalie Barelli könyve, miért is emelkedik ki a bestsellerek átlagából. 

Először is azért, mert nagyon mai, azaz 21.századi. Csak ízelítőül egy felsorolás arról, napjaink negatív és pozitív társadalmi jelenségei közül melyek játszanak aktív szerepet Az álláshirdetés című könyv fordulatos cselekményében:
- ősi, mélyből feltörő gonoszság
- a média karaktergyilkossága
- álhírek
- személyazonosság-lopás
- a fiatal generáció reménytelenség-érzése
- pszichológiai problémák a testképpel kapcsolatban
- internetes szivatás
- karakterlopás
- valódi munkától való távolodás, ellenérzés
- beteges vágy a hirtelen meggazdagodásra
- agresszivitás
- kiszolgáltatottság házasságon belül
- más emberek kihasználása
és még sorolhatnám. A felsroltak mind megjelennek ebben a nagyon izgalmas könyvben. Az álláshirdetés című könyv feltárja, nagyon mélyre evezve bemutatja ezt a mai világot, annak minden mocskával, torz világképével együtt. Mindemellett még nem is annyira diszkrét társadalomkritikát tartalmaz az elitről. Amely sokszor érzéketlen, mentálisan instabil. Az Olvasó elgondolkodik, vajon hogyan lehet ebben a világban normálisan élni. 
Natalie Barelli erre is megadja a választ: úgy, hogy még vannak Aprilek, és hozzá hasonló emberek, akikből még nem veszett ki 
- az önzetlen segítőkészség
- a mások iránti pozitív empátia
- a segíteni akarás és tudás
- a bátorság
- a mások iránti érdeklődés. Igen, így összesítve azt kapjuk:az önzetlen szeretet.
Az álláshirdetés kökemény thriller, aki túl naivan olvassa, nagyon nagyot csalódik az emberi természetben. Barelli könyvét azoknak ajánljuk, akik már túl vannak egy-két vagy inkább több thrilleren, szeretnek izgulni, tudnak azonosulni egy folyton sodró cselekménnyel, és nem hisznek el minden mondatot. A paraván mögé is benéznek, hogy egyik volt tanáromat idézzem. Az álláshirdetés nagyn izgalmas, feszült, intellektuálisan nagyon agyafúrt könyv. Kitűnő. 

Lettero Kiadó, Budapest, 2022,fordította Róbert Pál, méghozzá kitűnően. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák