Robin Cook:Kromoszóma

 Robin Cook orvoskrimijeivel tizenévesen találkoztam először, s bevallom: nagyon megfogtak. Tetszett az a feszültségteljes cselekményvezetés, az a mesteri írói készség, mely által az amerikai bestselleríró a karaktereket mozgatta. És persze a szokatlan környezet: a kórházak, az orvostársadalom- ezek egy akkor tizenvées ifjoncnak igen izgalmas dolgok voltak. 
Aztán teltek-múltak az évek, igényesebb, irodalmibb olvasmányok felé fordult a figyelmem, úgyhogy férfiasan bevallom: büszke voltam rá, hogy a Robin Cook-könyveimet szépen lassacskán bevittem az antikváriumba. Egyet kivéve. Azt megtartottam, ha nm is könyvespolvom díszének, de azért a polcon. Mert jó. 
Ez a könyv volt a Kromoszóma. Ötvözi a hagyományos orvoskrimiket a klasszikus amerikai kalandregényekkel, krimi-elemekkel. Nagyon életszerű könyv ez, nagyon okos szórakozás, és húz magával a cselekmény, mint egy filmen. Ebben a könyvajánlóban egy rövid spoilert közlök a könyvről, remélem, ezzel kedvet teremtek az olvasáshoz. Ebben a szövegkörnyezetben a "kedvet csinál" nem ideillő kifejezés. 
Akkor tehát jöjjön a spoiler! 

A történet- amely fiktív, de akár a huszadik századvégi valóságban is megtörténehetett volna- két szálon játszódik. Az első szál: egy afrikai ország, Egyenlítői Guinea dzsingeleiben,hipermodern laborban dolgozik egy amrerikai orvos és csapata. Kevin Marshall, aki Bostonban diplomázott kutatóorvosként, most az afrikai országban kapott egy kutatólabort, ahol is kedvenc témájával, a nagy hisztokompatibilitási komplexszel,rövidített nevén az MHC-vel, foglalkozhat. Kísérleteihez törpecsimpánzokat használ. Egy reggel Marshall doktor arra ébred, hogy valami furcsa történik a szemközt levő,még a dolgozók számára is tiltott területnek számító szigeten. Furcsa füstfelhő tör az ég felé. A labor vezetősége átküldi az egyetlen személyt, akinek joga van a szigeten tartózkodni, de az ő jelentése szerint semmi furcsát nem látni a szigeten. Marshall doktornak pedig elkezd udvarolni egy kolléganője- hogy szerelmei szál is legyen. 
A cselekmény másik szála az Amerikai Egyesült Államokban játszódik. Egy hirtelen becsületessé váló maffiózót éppen tárgyalásra szállítana egy rendőrségi kommandó, mikor is felülről váratlan lövések érkeznek, és a maffiózó meghal. A rendőrfőnök, a politikusok és a sajtó hisztérikusan tombol. Ráadásul a hullaházból valaki ellopja a holttestet, mielőtt még bármiféle boncolási tevékenység elkezdődne. Egy orvosi magáncég vezetősége pedg rettenetesen izgul. A lelőtt maffiózó, aki feladta volna társait, tagja volt valamiféle egészségügyi programnak- hogy pontosan mi is lenne ez, azt Robin Cook csak a könyv vége felé árulja el az Olvasónak. A cég kapcsolatban áll az Afrikában dolgozó Marshall doktorral is. 
Eddig a spoiler. 
Zseniális, ahogy Robin Cook a két cselekményszálat egybeötvözi, mint amikor sok vékony kötélből kell sodorni egy vastag kötelet. Ajánljuk ezt a könyvet minden Cook-rajongónak, minden orvoskrimi-rajongónak,és mindenkinek, aki szeretne egy jót szórakozni, kikapcsolódni, pl. nyaralás közben, amikor az időjárás nem annyira jó. A Kromoszóma első osztályú krimi. 

IPC Könyvek, fordította Morcsányi Géza, 1997.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Gyürk Sarolta:A kút. Meghökkentő történetek, kriminovellák