John Dickson Carr:Az aranyboszorka

 John Dickson Carr a klasszikus angol típusú krimi egyik legnagyobb mestere. Történetei bonyolultak, de végtelenül izgalmasak, feszültek,igen alaposan igénybe veszik az Olvasó logikai készségét. Az aranyboszorka című könyv 1938-ban jelent meg, a magyar könyvkiadás tehát régi adósságát törlesztette azzal, hogy magyar nyelven is hozzáférhetővé tette ezt a remekművet. 
E rövid könyvajánlóban, szokás szerint, egyfajta sajátos spoilert közlök a műről, hogy ezzel teremtsek kedvet az olvasáshoz. 

A fiktív cselekmény valamikor az 1930as években játszódik, Anglia egyik legszebb grófságában, Kentben. Brian Page író, éppen Anglia főbíróiról ír kissé kimerítő könyvet, amikor betoppan hozzá barátja, a fiatal, de tehetséges ügyvéd, Dr. Burrows, és előad egy elképesztő történetet. 
A közeli kastély ura, Sir John Farnligh, már hosszú évtizedek óta vezeti birtokát, a közösség megelégedésére. Ám felbukkant egy úr, aki azt állítja, ő az igazi John Farnleigh. Burrows ügyvéd arra kéri az írót, tanúként legyen jelen azon a megbeszélésen, melyen- állítólag- eldöntik, ki a kastély és a birtok valódi ura, és ki a szélhámos. 
Fokozza a nyugtalanságot, hogy két idegen úr is érkezett a faluba, akik a fogadóban szálltak meg. Egyikük detektyív, a másikról senki nem tud semmit. 
Az említett megbeszélés a következő képpen zajlik:Mr. Gore és ügyvédje megérkeznek a kastélyba, ahol már várja őket a személyzet, Burrows ügyvéd, az a férfi, akit John Farnlegighként ismernek, valamint rendkívül kedves, de igen erős jellemű felesége, Molly. Jelen van még tanúként hívott Mr. Page, valamint Mr. Murray, aki tizenvalahány éven át tanította az igazi John Farnleight. 

A Mr.Gore-ként érkező férfi elmondja történetét. Azt állítja, ő John Farnleigh, és igen fiatalon tragédia történt vele. Családja azt akarta, hogy Amerikába menjen, ezért jegyet vettek neki a Titanic nevű hajóra, mely- mint tudjuk, elsüllyedt. A hajón összebartákozott egy Gore nevű emberrel, akivel elhatároztták, , hogy puszta fiatalos játékból pár napra nevet és személyiséget cserélnek. Neki, Johnnak, nagyon tetszett a cirkuszban dolgozó Gore szabad életmódja, vidám életfelfogása, túl szorosnak érezte apja szigorát, fegyelmét, ki akart kapcsolódni. Aztán kjött az a bizonyos ütközés. Az igazi Gore leütötte őt, ő pedig a meneküléskor elvesztette az emlékezetét, egy amerikai kórházban ébredt fel. Mivel az orvosok, azt mondták neki, hogy ő Gore, ő ezt készségesen elfogadta. Cirkuszokban dolgozott, ehhez értett. Egyik nap aztán véletlenül kezébe került egy újság, és véletlenül pont ott nyílt ki, ahol hírt adtak az angliai John Farleigh házasságkötéséről. És erre beugrott neki minden...
Mr. Murray kérdéseket tesz fel mindkét férfinak, hogy kiderítse, ki lehet azt igazi örökös, és ki a szélhámos. Aztán kiderül, hogy van egy komoly bizonyítéka: anno ugyanis ujjlenyomatot vett az igazi Farnleghtől. A két férfi ujjlenyomatot ad, majd Murray arra kér mindenkit, adjanak neki egy negyedórát, hogy összehasonlíthassa a régi mintát a mostanival. A társaság kimegy a szobából. Azt a férfit, akit jelenleg is John Farnleigh-ként ismerünk, holtan találják a kerti tóban. Sokáig vita folyik arról, gyilkosság vagy öngyilkosság történt, végül bebizonyosodik, hogy Mr. Farnleigh halála idegenkezűség következménye.
Hogy hogy kerül ide az aranyboszorka-bábu, ki hord álarcot, ki ölte meg egy évvel ezelőtt a szomszédot, és hogan öltek meg valakit úgy, hogy senki nem volt a közelében, az kiderül ebből az izgalmas regényből. Aki nyomoz, az Carr állandó hőse, az extravagáns úriember, Dr. Gideon Fell. A könyv vége pedig teljes és mindent átható meglepetés. 
Ajánljuk John Dickson Carr:Az aranyboszorka című könyvét a klasszikus krimi minden rajongójának. 

Multiverzum Kiadó, 2023. Fordította Illés Róbert.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés