S.J.Bennett:A három kutya problémája

 S.J. Bennett:A három kutya problémája című bűnügyi regénye igazi nemzetközi bestseller. Ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy igencsak exkluzív helyszínen és exkluzív szereplőkkel játszódik. A cselekmény helyszíne nem más, mint egy világhírű épület, az angol királyi család otthona, a Buckingham- palota. A fődzereplők pedig élő személyek, az angol királyi család tagjai. Azok az emberek,akikről miNagyon eredeti, hazánkban szokatlan könyv, amely az elejéntől a végéig feszültségekkel teli. Ebben a rövid könyvajánlóban annyit tehetünk, hogy nagyjából elkezdem a cselekmény vázlatát, tehát egyfajta " egyszerűsített spoilert" alkalmazok, ezel próblok kedvet csinálni Tisztelt Látogatóink számára az olvasáshoz. 

Tehát:A cselekmény időpontja valamikor a 2020-as évek eleje. Helyszín: a Buckingham palota. II. Erzsébetnek, a rendkívül szerteágazó államügyeken túl, igen sok, magánéleti problémával kell szembenéznie.
- Fel kell újíttatni a palotát, mert bizonyos vezetékek életveszélyesek. A parlament azonban nem akarja megszavazni az ehhez szükséges összeget, csak egy jóval jóval alacsonyabb keret jóváhagyására hajlandó. 
- Nemrégiben halt meg a királynő egyik kedvenc kutyája, akit naponta sétáltatott a palota kertjében. Így három kutyája maradt, akik szívből ragaszkodnak gazdájukhoz.
- Gond van az egyik festménnyel.II. Erzsébet nemrégiben, a védelmi minisztériumban látott egy, a Britannica cirkálóról készült festményt, melyre- úgy emlékezett- a palota tulajdona. 
A történet főszereplője Rozie, a királynő helyettes titkára.  
Az előzményekhez tartozik még, hogy gond támadt a személyzet soraiban. Egy Cynthia Harris nevű nő, akit mindenki utált fölényes, érdes modora, kíméletlen humora miatt, nemrégiben nyugdíjba vonult. Ám a személyzeti vezető visszahívta, mert annyira szükség volt szervezői munkájára. Cynthia visszatért a Buckingham- palotába, de stílusa, modora semmit nem változott, már az első napokban több munkatársat vérig sértett. Szóval, forr a levegő...
Erzsébet megkéri helyettes titkárát, Rozie-t, hogy nézzen utána a festménynek. A minisztérium először azt a választ adja, hogy a Britannica cirkálóról készült kép mindig is az ő tulajdonuk volt, de ha részletesebben érdekli a dolog Őfelségét, meg tudják adni a kiállítások kurátorának nevét. Szóval, semmitmondó válasz. Ám Rozie talál egy listát, melyen a festmény a " selejt" kategóriában szerepel. Mindent elmond a királynőnek, akiben erős gyanú támad, hogy biztosítási csalásról van szó. Nem sokkal ezután holtan találják a medencénél Cynthia Harrist, aki igen különös körülmények között halt meg: egy pohár elvágta a boka-artériáját, a nő pedig elvérzett. A rendőrség balesetnek minősíti a történeteket. Erzsébet és Rozie azonban nem hisz ebben, szerintük a nő- aki rokonsága révén lehetett érintett a biztosítási csalásban- gyilkosság áldozata lett. 
Rozie rájön, a hogy a palota alatti pincében van egy részleg, amelyben a leselejtezett tárgyakat tartják. Meggyőződése, hogy az egész csalássosozatra itt kell keresni a magyarázatot. Egy éjjel, amikor a palota már alszik, belopódzik a szigorúan elzárt területre. Megdöbbentő dolgokat talál. Amikor azonban a neház faajtó becsukódik mögötte, valami elképesztő dolog következik...
Spoiler vége.

Érdemes azon elgondolkozni, hogy lehet-e fiktív krimit írni valós szereplőkkel. Őszintén szólva, engem egyáltalán nem zavart, sőt, inkább fokozta az érdeklődést. Ajánlom ezt a könyvet az angol krimi minden szerelmesének, rajongójának, és azoknak is, akik még most ismerkednek ezzel a műfajjal. Remek könyv. 

General Press Könyvkiadó, 2023.Fordította ( kitűnően!) Szigeti Judit


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés