Gyömbér Noémi-Kovács Krisztina (szerk.):Fejben dől el.Sportpszichológia mindenkinek

 Napjainkban, amikor a nemzetközi élsport egyre nagyobb és nagyobb feladat elé állítja a versenyzőket és az edzőket, valamint mindazokat, akik a háttérben tevékenykednek, egyre nagyobb szerepet kapnak mind az egyéni, mind a csapatsportágakban a lélektani tényezők. Éppen ezért mind nagyobb teret nyer a sportolók felkészításáben/felkészülésében a kifejezetten nekik szóló lélektan, a sportpszichológia. A Gyömbér Noémi és Kovács Krisztina által szerkesztett Fejben dől el. Sportpszichológia mindenkinek című könyv áttekinti ennek a nagyon szép és nagyon sokoldalú tudományágnak főbb területeit, mindazt,ami kihatással van a sportolók teljesítményére és mindennapjaira. Ebben a rövid ajánlóban nincs módunk arra, hogy minden fejezetet áttekintsünk, inkább csak felvillantunk néhányat e nagyszerű könyv tartalmi kincsei közül. 
De mielőtt ehhez hozzáfognánk, megérdemli az alkotógárda, hogy a nevüket felsoroljuk. Íme, abc-rendben:Gyömbér Noémi,Hevesi Krisztina,Imre Tóvári Zsuzsanna, Kovás Krisztina,Dr.Lénárt Ágota,Menczel Zsuzsanna. Nagyon jó, maradandó értékű könyvet " hoztak össze", mely megérdemli, hogy a kitűnő tudományos művek között tartsák számon. 

Mindjárt a Bevezetésben ( Dr. Lénárt Ágota munkája) nagyon érdekes dolgokat találhatunk. Nevezetesen azt, hogy nagyon sok sportoló esetében egyáltalán nincs pszichológia munka, a sportoló vagy túlzottan optimistán gondolkodik, minden belső tartalom nélkül, vagy nincs ott fejben, nem tudja felidézni az ún. szekvenciális menetet. Annyival egészíteném ezt ki- részben személyes tapasztalat alapján- hogy leginkább a " majdnem élsportolókra" jellemző ez, tehát a másod- vagy harmadosztályú versenyzőkre, akik többnyira civil foglalkozás vagy tanulmányok mellett sportolnak, s úgy érzik, nem tudnak időt szakítani ezekre " a lélektani dolgokra". Pedig kellene, pedig okos időbeosztással jutna erre is. Hogy a labdarúgást említsem: a világhírű angol Championshipben, azaz a második ligában, hatalmas gondot fordítanak a játékosok mentális felkészítésére. A hurráoptimizmus, a túlzottan alaptalan pozitív gondolkodás pedig erősen jellemző ( ezt szintén személyes tapasztalat alapján mondom) azokra az idősebb versenyzőkre, akik valaha nagy tehetségként indultak, de már régen nem értek semmilyen kiváló eredményt, s ez rendkívül frusztrálja őket. 

Nagyon- nagyon tanulságos a 27. oldalon kezdődő fejezet ( már a címe is telitalálat:Egy testben az ellenséggel- a szorongás mint szükséges jó. Gyömbér Noémi és Kovács Krisztina munkája). Megtudhatjuk, konkrétan miről is ismerhető fel a szorongás, megismerkedünk olyan fogalmakkal, mint a vonásszorongás (ez az, ami az alkatból fakad) és állapotszorongás ( ezt a konkrét helyzet idézi elő). Érdemes lenne ezt a fejezetet olyan nem sportolóknak, civileknek is elolvasni, akik szorongással küzdenek. A könyvből nagyon hasznos tanácsot kapnak a sportolók, edzők arra nézve, hogyan is lehet a szorongást csökkenteni esetleg végleg megszüntetni. Hadd tegyek hozzá ismét egy személyes élményt: volt egy kézis ismerősöm, aki akkor kezdett szorongani, ha meccs vége előtt pár perccel csak egy vagy két góllal vezetett a csapata. Attól félt, hogy az ellenfél megfordítja a meccset, az ő csapata  pedig veszít.Teljesen kiakadt ilyenkor, fizikailag szinte lebénult, lövőereje és érzéke minimálisra csökkent. Szégyellte elmondani az edzőjének mindezt ( erről, a sportoló és edzője közötti bizalomról külön fejezet szól a a könyvben),inkább pályafutása végéig hallgatott erről. Azóta már abbahagyta a kézit. 

Igazából azon gondolkodhatunk el e könyv olvastán, hogy ha hazánkban jóval hamarabb rájöttek volna a pszichológiai felkészítés fontosságára, megtanították volna az edzőknek, hogyan is kell kezelni bizonyos helyzeteket ( a 162. odalon olvasható esettől kicsit " fejreálltam". Ha én lennék az edző, fogalmam sincs, mit tennék ilyen esetben), szóval, ha jobban figyeltünk volna a mentális tényezőkre, hány és hány olimpiai és világbajnoki éremmel lennék gazdagabbak...
Ajánlom ezt a könyvet sportolóknak- bármilyen szinten űzzék is a tevékenységet-edzőknek, orvosoknak, sportvezetőknek, és mindenkinek. Mert a lélektan mindannyiunk ügye. 

Noran Libro, Budapest, 2018.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés