Tim Harford:A gazdaság rejtett logikája

 Tim Harford, neves közgazdász és újságíró A gazdaság rejtett logikája című könyvében azzal foglalkozik, mi lenne, ha a mai ember mindennapi életét meghatározó tényezők, dolgok, jelenségek hiányoznának. Illetve: rendkívül szellemes hangvételű írásaiban bemutatja nekünk ezeknek a dolgoknak, jelenségeknek a történetét. Ebben a rövid könyvajánlóban csak fel-felvillantunk motívumokat ebből a nagyszerű könyvből, hogy aztán az Olvasó, egy program nélküli estén vagy a vonaton, olvassa tovább e könyv lenyűgöző írásait. 

Gondoltunk-e már arra, mindennapi életünket milyen nagymértékben határozza meg a tégla? Ha ez az ókori eredetű találmány nem létezne, valószínűleg ma nem lennének városaink, de lehet, hogy még falvak sem. Vagy: mennyire egyszerű, internetes korunkban már idejétmúlt találmánynak tűnik a ceruza. Pedig nem volt egyszerű megalkotni, optimalizálni pedig pláne nem. Maradva az ember egyik intellektuális sajátosságánal, az írásnál: manapság azt is is magától értetődőnek tartjuk, hogy a számítógép ( vagy akként használt más eszköz: tablet, laptop, telefon, stb.) billentyűzetének klaviatúráján így jönnek sorba a betűk:q,w,e,r,t,y ( magyar billentyűzeten az y helyett z van).  Pedig ez sem magától értetődő, sőt, az amerikai haditengerészet 1946. évi (!)kutatásai szerint akadnak ennél jóval okosabb, az angol nyelvhasználatnak jobban megfelelő betűsorrendek is. De ez honosodott meg, a Remington gyár ezt tette sablonná, ez terjedt el az egész világon, így Magyarországon is. 
Vannak aztán olyan találmányok, ötletek, amelyek már annyira elterjedtek, hogy szinte függővé vált tőle az emberiség. Ilyen pl. a GPS. Bár azt Tim Harford is megjegyzi, GPS nélkül az emberek talán jobban koncentrálnának autóvezetés közben, s nem hajtanának bele a folyóba, azt mindenkinek el kell ismernie, hogy az esetek nagy részében a műholdas helymeghatározás igenis a segítségünkre van. Mint ahogy a műholdak is: bár akadnak közöttük nem jóindulatúak, töbségük mégis az emberiség fejlődését szolgálja. Méretük pedig egyre csökken, ma már van olyan műhold, amely akkora, mint egy mobiltelefon. S vannak olyan, speciálisan erre tervezett műholdak, melyek a kis műholdakat juttatják fel az égboltra. 
Vannak olyan találmányok, ötletek, melyek egy adott szféra kulturális optimalizálódásához, a felhasználók " komfortosabb érzéséhez" járultak hozzá. Ilyen pl. a celofán. el tudjuk képzelni a mai modern táplálkozást celofán nélkül? Sem az otthoni, sem a vendéglői élelmiszertárolás nem működne celofán nélkül. Szendvicseket sem vásárolhatnánk a büfében celofán nélkül, legfeljebb szárazat.  
A pénzügyek világában is akad olyan ötlet, melyet nem igazán értékelünk önmagában, pedig alapjaiban forgatta fel az egész 19-20. századi társadalmat. Harford ezek közül kettőt említ könyvében: egyik a nyugdíj, másik a részvényopció. A nyugdíj ( talán erről lehetett volna hosszabban is írni) még mindig nem tartozik mindenki kiváltságai közé: inkább az euro-amerikai világban jellemző. Képzeljük el, hogy a 19.századi ipari forradalom idején munkások generációi dolgoztak anélkül, hogy nyugdíjat kaptak volna. Akiket részletesen érdekel a téma ,magyar nyelven is nagyon sok könyvet talál mind papíralapon, mind elektronikus formában. 

Ajánljuk Tim Harford:A gazdaság rejtett logikája című könyvét közgazdászoknak, történészeknek ( különösen, hiszen a történelem érdekes, s úgy is le lehet írni az emberiség történetét, mint találmányok történetét), újságíróknak ( ők megtanulhatják, hogyan kell komoly témákról érdekesen írni), és mindenkinek. Hiszen ezek a találmányok, ötletek mindannyiunk életében ott vannak. Használjuk őket, valamelyiket naponta többször is. 

Fordította Pétersz Tamás, HVG Könyvek, 2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés