Billy Graham: Ahol én vagyok

A keresztény egyházaknak gyökeres megújulásra van szüksége. Megújulásra egyfelől azért, mert az egyházon belül is egyre többen utasítják el az evangélium üzenetét, és kötnek kompromisszumot mindenféle keresztényellenes társadalmi-gazdasági-politikai erővel. Az utóbbi évtizedben megjelent a liberális kereszténység, annak különböző változatai, melyek alapjaiban fenyegetik az evangéliumi keresztény hitet, és a hívőket.
Másfelől viszont azért kell megújulnia a kereszténységnek, mert egyre kevesebb a valóban karizmatikus prédikátor ( pap, lelkész, stb.). A túlzottan elméletieskedő, a filológia és az irodalomtudomány irányába elmozduló teológiai főiskolák egyszerűen nem tanítják meg hallgatóikat, a jövendő pásztorokat az igehirdetés- művészetére, tudományára, használja ki-ki a megfelelő szót.

Billy Graham a régiek, az utolsó mohikánok egyike. Tud bánni a szavakkal, szuggesztív, gondolatokban gazdag. Ahol én vagyok-Hogyan juthatunk a mennybe és miként kerülhetjük el a poklot? című könyve minden keresztény kézikönyvévé válhat. De nem porosodó, néha-néha előkerülő kézikönyvvé, hanem mindennapi olvasásra szánt " lelkes tárggyá". Billy Graham ugyanis e könyvében a látszólag lehetetlen feladatot oldja meg: végigkalauzolja Olvasóját a Biblián. Ez az első pillantásra monumentálisnak tűnő vállalás nem is tűnik olyan nehéznek, ha olyan jó tollú Szerző teszi ezt, mint a kilencven évén is túl lévő amerikai karizmatikus prédikátor. Pedig, higgye el a Kedves Olvasó, pontosan ez a legnehezebb: Isten Igéjének esszenciáját kikeverni. E mögött a könyv mögött hatalmas szellemi munka van, épp ezért minden keresztény tiszteletére méltó. A magyar változat szépen szerkesztett, tartós, mint az efféle könyveknek lenniük kell, és gyönyörű. Szívnek, léleknek ajándék.

( Patmos Records, 2016. Ford.: Morvay Péter)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása