Varga János: Evolúciótan

Manapság a biológia, az orvostudomány és általában az élettudományok művelése, tanulása már elképzelhetetlen az evolúciós elmélet alapjainak ismerete nélkül. Varga János:Evolúciótan című könyve azokhoz szól, akik hivatásszerűen művelik/művelnék az élettudományok egyikét-másikát. Orvosok, biológusok, biológiatanárok forgathatják örömmel ezt a könyvet, mely hihetetlenül széles szakmai spektrumon mozog, anélkül, hogy igényelné magának az interdiszciplinaritás kétes dicsőségét.

Mára azonban az evolúciótan tekintetében is polarizálódott a magyar értelmiség: vannak a végletes evolúciópártiak, és vannak az evolúcióellenesek. Varga János a keresztény szellemiségű embereket is megszólítja, teljes mértékben toleráns a vallásossággal szemben, sőt, több helyen is idézi  Chardin francia tudóst, aki munkásságnak jelentős részét arra fordította, hogy szinkronba hozza a Teremtés és a darwini evolúció elméletét- hozzáteszem, nem túl sok sikerrel...

Ami magát az evolúcióelméletet illeti, Varga Jánosnak elévülhetetlen érdemei vannak a fogalom pontos körülírása, valamint történeti értelmezése körül. Mert, valljuk be őszintén, legtöbbünk nem tudja pontosan meghatározni, mi is az evolúció, inkább csak a középiskolai biosztankönyvek fekete színnel kiemelt definíciójára emlékezünk. Varga János pontos különbséget tesz Linné, Lamarck és Darwin elmélete között, meghatároz olyan fogalmakat, mint természetes kiválasztódás, meiózis, extinkció, drift- szóval, mindazokat a kifejezéseket, melyeket ugyan használunk, de inkább csak körülírunk, mintsem töretlenül pontos ismeretekkel rendelkeznénk róluk. A könyv másik óriási érdeme, hogy rámutat: az evolúció kutatása mára annyira összetett folyamattá, projektek és egyéni felfedezések hatalmas, összefüggő halmazává nőtte ki magát, hogy abban rendet- pontosabban: rendszert- kell teremteni. Éppen ezért külön fejezetekben esik szó a vizsgálati módszerekről, a populációszintű evolúcióról, a biológiai evolúcióról, és nem utolsósorban az ember evolúciójáról. Utóbbi fejezetben észlelhetünk bizonyos lemaradást az aktuális kutatási-elméleti trendekhez képest, de mindezen hiányosságok eltörpülnek ahhoz képest, hogy az Evolúciótan mennyire fontos, mennyire nélkülözhetetlen a magyar és európai természettudományos gondolkodásban. Minden érdeklődőnek szívből ajánljuk!

EKF Líceum Kiadó, Magyarország,Eger, 2006.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása