Erich Fromm: Utak egy egészséges társadalom felé

Egy társadalom akkor egészséges, ha Isten útján jár. Mihelyst letérünk a Keskeny Útról, mihelyst az anyagi élvezetek rabjává válunk, a társadalom egészségtelenné válik, és mindenféle, Fromm könyvében ismertetett negatív jelenségek terjednek el.
A legfontosabb ezek közül az elidegenedés. Az emberek elfeledik a szeretet parancsát- Fromm ezt úgy fogalmazza meg, hogy az ember által teremtett gépezet túlnőtt az emberen, s a neves pszichológus ezt az élet számos területéről vett példákkal támasztja alá. Egy egészen meglepő ezek közül: a részvényes. A kapitalizmusban a részvényes elidegenedik a cégtől, hiszen csak tulajdonrészről rendelkező dokumentum van a birtokában, nem ismeri a termelési folyamatokat, sokszor azt sem tudja, mivel is foglalkozik pontosan az adott cég. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni: a lelki nyomor, az elidegenedés, az elvetettség, ahogy keresztény szerzők nevezik, nemcsak a társadalom alsóbb rétegeit sújtja. Kiterjed mindenkire, születéstől, vagyoni helyzettől függetlenül.

Más kérdés, hogy mi lehet a megoldás erre a problémahalmazra. Semmi esetre sem az, amit Erich Fromm javasol. A kommunitárius élet még senkit sem tett boldogabbá, legfeljebb a harmónia illúzióját kínálta fel az igyekvő ember számára. Egyetlen megoldás: visszatérés Istenhez. Bibliai alapokon való élet. Sokak számára ez kissé " középkori" megoldásnak tűnhet, de gondoljunk bele: hogyan küzdene meg az ember a természetfelettivé lett erők ellen, mint természetfeletti erő bevonásával? Miképpen birkózna meg az emberiség a rajta is túlnőtt gépekkel, ha nem veszi igénybe Annak segítségét, aki mindennek tudója?

( Ford.: Szalay Virág, Napvilág, 2010.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása