Egely György: Parajelenségek. Elhallgatott találmányok

Talán megbocsátja nekem a Tisztelt Szerző és a Kiadó, hogy kételkedem. Nem hiszek a parajelenségekben. Nem hiszek a meridiánok mentén áramló bioenergiában, a pszichokinézisnek nevezett kanálhajlítgatásban, a teleportálásban, a " hétköznapi életben is előforduló" prekognícióban. Ezek a dolgok nemcsak a racionális- materialista világkép számára befogadhatatlanok, de ellenkeznek a keresztény világkép alapjaival is. A Biblia az efféle dolgokat varázslásnak nevezi, és azoknak van igaza, akik a Bibliának hisznek, nem pedig Uri Gellernek. Isten Igéje örökérvényű, természetfeletti képességgel " megáldott vagy megvert" emberek pedig egyedül Isten emberei lehetnek, akik Isten gyógyító hatalmát közvetítik itt a Földön.

Van tehát egy kivétel az Egely György könyvében olvasott jelenségek között. Kézrátételes gyógyítás igenis létezik- de nem parajelenségként, hanem Isten Igazságától vezéreltetve. Erről a Biblia is említést tesz.

Az sem igaz, hogy a paraképességek " gyermekek millióiban" vannak jelen. Sőt, talán veszélyes is efféle tévtanokat terjeszteni. Gondoljunk bele:ha ezt a mondatot elolvassa egy kiskamasz, talán az a gondolata támadhat, hogy ő is egyike a többmillió paranormális képességekkel rendelkező gyermeknek. Ez végzetes következményekkel járhat a gyermek további szellemi fejlődésére. A befogadó elköteleződik az okkultizmus mellett, ahelyett, hogy Isten igazságát képviselné, Isten igéjét kutatná.

Azért is sajnálom, hogy Egely György ily mértékben rabja lett az okkultizmusnak, mert könyvének második része kifejezetten érdekes- és keresztény ember számára is befogadható. Mert miről is szól ez a fejezet? Van két találmány, melyet nem kisebb feltalálók jegyeztettek be szabadalomként, mint Tesla és az amerikai Moray. A szabadalmakat nem jegyezték be, mert nem értették, hogyan működnek a szerkezetek. Egely György megpróbál utólag magyarázatot találni erre a technikatörténeti érdekességre. Szerinte a két zseni a vákuumenergiát használta különös találmányai működtetésére.

Szóval, van egy könyv, két, teljesen össze nem illő fejezettel. Az egyik úszik a bűnben és okkult, a másik tudományos, nem okkult, és laikusok számára is érdekes. Talán el kellett volna gondolkozni azon, hogy a második fejezetet jobban kibontani, és rászánni egy önálló kötetet. Parajelenségek nélkül.

( K.u.K. Kiadó, 1996.)

Építési telkeket keresek Magyarország egész területéről. 06 70 201 59 46

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása