Susan A, Greenfield: Utazás az agy körül

Az agy az emberi test, elme és lélek kulcsszerve. A mag, amely az embert vezérli.
Az emberiség már régen próbál rájönni titkaira, de igazán csak a 19-20.században sikerült ebben előrelépést mutatni, komoly tudósok komoly áldozata árán- valamint azzal párhuzamosan, hogy a tömegkultúra, az egyre leterhelőbb munkahelyi környezet sorra hívta elő az különböző idegrendszeri betegségeket. Bizony, a mi " idegi problémáink" jelentősen segítették az agy működésének megértését. 

Susan A. Greenfield,a nemzetközileg elismert kutatónő az oxfordi egyetem professzora. Gyógyszertant tanít évek óta orvostanhallgatóknak. Érdeklődése innen fakad, hiszen minden gyógyszer hatásmechanizmusa során érinti az emberi agy valamely részét.
Orvos-kutató és fizika professzor is egyben. 1997- ben megjelent munkájában nem kisebb  feladatra vállalkozott, mint hogy megkísérelje a laikus olvasó számára közérthető nyelven elmondani éás bemutatni azt hoygan is működik az ember agya és ennél fogva a gondolkodása.
Kötetében leírja az agy fizikai felépítését és az anatómia fejlődését is. Itt érezhető, hogy laikus olvasóhoz is szól, ami külön érdeme a könyvnek.
Összehasonlítja az állatok agyát az emberekével. Itt a szakértő kutató fennakadhat: lehetséges ez egyáltalán, van valamilyen tudományos alapja? A válasz egyszerű: igen, mert az állatok agya sokszor hasonlít az emberi agy felépítéséhez, mégis, az intelligencia meg sem közelíti azt.
Susan A. Greenfield arról is beszámol, hogyan tanulmányozzák a tudósok az agy különböző régióit.
Az idegtudomány fejlődését is bemutatja és részletezi az idegsejtek rendszerének kommunikációját. A méhen belüli agyi fejlődést is részletezi és arra a következtetésre jut, hogy a mai újszülöttek agya megegyzik az ősember ( cro-magoni-i) újszülöttjének agyával.
Utolsó fejezetében az értelem és  a memória működését taglalja szemléletes példákkal.Végkövetkeztetése során kifejti azokat a kérdéseket,a melyekre a tudmány még választ keres.
Minden olyan embernek ajánlom ezt a művet, akit érdekelnek az agykutatás és az emberi gondolkodás titkai.
Oldalszám: 152.
Kiadó: Kulturtrade

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása