Jared Diamond: Miért élvezet a szex?

A Kaliforniai Egyetem biológiaprofesszora, Jared Diamond, Miért élvezet a szex? című könyvében evolucionista szemszögből mutatja be az emberi szexualitás evolúcióját.
Első fejezetében összehasonlítja az állatvilág és az emberi szexuális viselkedéseket és azt állítja, hogy az ember a "legelképesztőbb szexuális viselkedésű állat.". Erre mondja a keresztény egyház, hogy az embert Isten a maga képére teremtette...
A második fejezetben a nemek harcát követ nyomon az emberiség történelmében. Erre pedig azt felelné egy keresztény ember, hogy az Atyaság két összetevője a férfi és a nő...
A harmadik fejezet arról szól, hogy miért nem fejlődött ki a férfiak tejelválasztása. Erre pedig én, a recenzens mondom:nem érdekel.

A negyedik fejezet arról szól, hogy milyen időpontokat választanak az emberek és az állatok az örömszerzésre és gyermeknemzésre és végigkíséri az olvasót a különféle elméleteken amelyek azt vizsgálják, hogy valójában milyen szempontok szerint választanak párt maguknak az emberek és milyen párosodási rendszerek alakultak ki az idők során. Véleményem szerint ez a könyv legérdekesebb, tudományos szempontból leghasznosabb része.
Megjegyzi : az ősi, eredeti rendszer több mint valószínű a promiszkuitás volt és nem a monogámia.
Az 5-ik fejezetben azt kutatja a szerző, hogy valójában mire is jók a férfiak evolúciós szempontból. Számos néprajzi-antropológiai adattal is szolgál.
A 6 fejezetben  a női menopauzát vizsgálja részletesen.
A 7-ik utolsó fejezete arról szól, hogy az évszázadok alatt hogyan reklámozták magukat testi jelekkel a hímek a nőstények kegyeinek elnyeréséért.
Ajánlom e kötetet azoknak, akiket érdekel az emberi és állati szexuális élet története és valódi mozgatórugói. Kellő óvatossággal kéretik olvasni, mert a végén még tényleg elhisszük, hogy állatok vagyunk, és sajnálni fogjuk, hogy a férfiak nem tudnak szoptatni...
Ja és tényleg: miért élvezet a szex?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása