Joyce Meyer: Jó szokások kialakítása, rossz szokások kitakarítása

Joyce Meyer legújabban olvasott könyve, a Jó szokások kialakítása, rossz szokások kitakarítása,  nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a keresztény ember a Biblia segítségével le tudja vetkőzni rossz szokásait, s fel tud venni helyettük jó szokásokat. Az elsőre kissé meglepő ötlet- a meglepetés oka: nehezen hisszük el, hogy Isten ennyire közvetlenül beavatkozik hétköznapi életünkbe- valójában nagyon is gyakorlatias életvezetést biztosít számunkra.

Az európai kereszténység alapvetően teologikus. Ez alatt azt értem, hogy a hiten túl inkább megérteni próbálják az igét, mintsem gyakorlatban alkalmazni. Könyvek százaiban olvashatunk arról, hogy ez vagy az a kifejezés hogy szól görögül, arámi vagy héber nyelven, de sokkal kevesebben vállalkoznak arra, hogy keresztény hitnak a mindennapi életre gyakorolt hatásáról gondolkodjanak. Joyce Meyer ezen kevesek egyike. Elképesztő, hogy olyan banális, a spirituálistól nagyon messze álló viselkedésformák, mint a kozmetikai ecsetek megfelelő rendbe rakása vagy éppen a körömrágás, leküzdhetők a Biblia, azaz Isten Igéjének segítségével.

Persze, azt Joyce Meyer is hangsúlyozza, hogy a rossz szokások leküzdéséhez akaraterő kell, még az igazi hitben járáshoz is kell egy nagy adag akarat, de ha ez megvan, akkor korlatlan lehetőségek nyílnak meg a hívő előtt. Ha ezt elfogadná a keresztények többsége, sokkal boldogabb életük lenne ezen a Földön. Mert akkor abból az önbizalomból megszülethetne a szeretet, abból pedig tudnának adni másnak is...

(Ford: Jávorné Barsi Boglárka.  Immanuel, 2014.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása