Linda Castillo:Szégyen

 Linda Castillo bűnügyi regényei az amish közösség világába vezetnek el bennünket. Az amish olyan ortodox keresztény irányzat ,amely elítéli a modern technikát, a díszítéseket, a fényképet, stb. Főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, legtöbbjük Pennsylvania államban él. 
A Szégyen című könyv igazi, klasszikus bűnügyi regény. Mary Yoder úgy dönt, elviszi az unokáit diót szedni a család tulajdonában lévő, de ritkán használt birtokra. A kedves kis piknik rémálomba torkoll. Mary valami mozgást észlel a házban, bemegy, hogy megnézze, mi az. Ekkor rátámad egy férfi, huszonkét késszúrással megöli. Az egyik unokát pedig, a mentálisan kissé zavart Elsie-t, elrabolja. A bűntényt az életben maradt gyermekek jelzik a rendőrségnek. Kate Burkholder, a város rendőrfőnöke tudja, hogy nem lesz egyszerű az ügy. A helyiek keresőcsapatot alakítanak, de nem sikerül a kis Elsie nyomára bukkanni. A brutális gyilkosság emberrablással párosul. 

Katie észreveszi, hogy valami nem stimmel a kis Elsie születési bizonyítványával. A legnagyobb baj az, hogy a szülők nem készíttettek ilyen dokumentumot, a másik az, hogy a számok nem stimmelnek. Elsie nem születhetett akkor, amikor azt a lány szülei állítják. Az is kiderül, hogy a község több lakója fenyegető leveleket kapott. Bibliai idézeteket, általában a Példabeszédek könyvéből. Gyanúsan viselkedik az amish közösség püspöke, egy másik városban pedig furcsa baleset ér egy másik püspököt: éppen szekérrel halad az országúton, amikor is egy arra járó gépkocsi elgázolja. Sem féknyomot, sem egyéb nyomot nem találnak a a helyszínelők. Burkholder rendőrfőnök rájön, hogy itt olyan ügyről van szó, mely túlmutat a helyi amish közösség keretein. 

Linda Castillo könyvét azért ajánljuk minden irodalomkedvelőnek, mert nagyon szépen, ugyanakkor eredeti módon írja le a különböző kultúrák találkozását. Nagyon empatikus, egyáltalán nem keresztényellenes, sőt, inkább a hagyományos értékek védelmére buzdít. Burkholder rendőrfőnök karaktere nagyon jól formált, aztán van néhány mellékszereplő, akit remekül sikerült eltalálni, pl. Troyer püspök. Nagyon szemléletes a környezet leírás. A Szégyen tehát nagyon okos, tanulságos könyv. Még azoknak is érdemes elolvasni,akik amúgy nem rajonganak a krimért. 

General Press Könyvkiadó, 2020.Fordította ( kiválóan) Beke Cz. Zsolt

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása