Ted Chiang:Érkezés és más novellák

 Ted Chiang kínai származású amerikai író, a sci-fi-novellisztika 21.századi megújítója. Érkezés és más novellák című könyvében nyolc új novellát közöl- magyar terminológia szerint inkább elbeszélések ezek, de nem a műfaj megnevezésén kell vitatkoznunk, mert ezek a történetek elképesztően jók. Új paradigmákat adnak az emberi gondolkodásnak, rávezetik az Olvasót, hogy azt a történetet, melyet már régről ismert, más szemszögből is gondolja át. 

Vegyük példának okáért a Bábel tornya c. novellát! Belegondoltunk már abba, milyen lehetett a Bábel tornyát építő munkások helyzete? Mert Chiang belegondolt. A mű főhőse egy bányász, aki azért jött, hogy áttörje a Mennybolt falát. Ahogy megy felfelé a már majdnem kész toronyban, látja, hogyan élnek a munkások és családjaik. Legtöbbjük már évtizedek óta a tornyon dolgozik, gyermekei itt nőttek fel, ők már vissza sem tudnának térni a Földre. A munkásnak folytonos lelkiismeret-furdalása van: szabad ilyet tenni? Szabad a mennyeket ostromolni? Aztán, mikor már majdnem célhoz jutnak, bekövetkezik a katasztrófa- vagy mégsem?

Szintén bibliai témájú A pokol, mint Isten hiánya című elbeszélés. Ebben a fiktív társadalomban az emberek lelátnak a pokolba, és azt konstatálják, hogy odalent semmiféle szenvedés, kénkő, pokol tüze nincs, az emberek ugyanúgy élnek, mint itt fenn, a földi világban. Duplán vannak hát kísértve: saját szemükkel látják, hogy odalent nem várja őket semmi különösebben rossz. A történet főhőse Neil, aki testi fogyatékossággal született, combja nem fejlődött ki megfelelően. Találkozik egy lánnyal, aki balesetben vesztette el lábait, ám Isten, egy angyal közreműködésével új lábat ad neki. És innen kezdődik a konfliktus: hiteles-e a bizonyságtevés? A mű, recenzens véleménye szerint, a 21.század egyik legjobb keresztény ihletésű alkotása, illene minden istenhívő embernek elolvasnia. 

Az Értsd meg! című történet úgy indul, mint egy bármilyen amerikai tucat sci-fi. Leon balesetet szenved, agyát K-hormonnal próbálják helyrehozni, ám a páciens észreveszi, hogy nyomasztó módon megnőtt az intelligenciahányadosa. Pillanatokon belül végez könyvekkel, régi, felszínes szórakozásai már nem érdeklik, mintázatokat fedez fel az élet jelenségei között ( gestaltok). Testi funkciói, határai is kitágulnak, napok alatt megtanulja a legmagasabb szintű harcművészeteket. A hatalom üldözi őt, veszélyesnek tartja.- mint később kiderül, joggal- de ő pillanatokon belül lerázza a hatóságokat. Csakhogy történik valami. Kiderül, hogy van másik személy, aki legalább ugyanannyi K-hormont kapott, mint ő.

Ted Chiang valóban megújította a sci-fit. Egészen eredeti képzeletről tanúskodnak novellái, ugyanakkor valamennyi tudomány eredményeit hasznosítja műveiben: teológia, matematika, pszichológia, meteorológia, informatika, orvostudomány és még számtalan más diszciplina igen hangsúlyosan jelenik meg ezekben a művekben. Mindenkinek ajánljuk, tiszta szívből az Érkezés és más novellák c. könyvet, ugyanis- korszakalkotó. Ne hagyd ki! 

Fordította:Galamb Zoltán, Huszár András, Juhász Viktor, Pék Zoltán, Török Krisztina
Agave Könyvek, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása