Guillaume Musso:Az írók titkos élete

 Guillaume Musso a modern francia irodalom vezető egyénisége, könyvei rendszeresen vezetik a francia és az európai bestseller-listákat. Az írók titkos élete c.regénye hűen bizonyítja, hogy nem érdemetelenül kedvelik az Olvasók. 

A történet a Beaumont-szigeten játszódik, mely a regény szerint Franciaország külön is enklávéja, széles körű autonómiával. Erre a kedves, csendes helyre vonul vissza az ismert bestseller-író, Nathan Fawles, méghozzá pályája csúcsán. Senki nem érti, miért hagyta abba az írást, viszont többen megpróbálják mindenféle furfangos eszközzel kideríteni. Fawles ennek hatására igencsak bizalmatlaná válik, gyakran rálő azokra, akik birtoka felé közelítenek. 
A történet egy másik szálának főszereplője Raphael, az ambíciózus, írónak készülő fiatalember, aki állást kap a sziget egyik könyvesboltjában. A tulaj öreg, megfáradt, elmondása szerint a bolt is rosszul megy, azért veszi fel a fiatalembert, hogy segítsen neki lezárni a dolgokat. Rapha azonban új életet lehel az üzletbe: modernizálja a kínálatot, térbelileg is átalakítja, vonzóbbá teszi az üzletet. 
Egy napon rettenetes tragédia történik: a sziget legüeregebb eukaliptusz-fájához odaszegezik egy középkorú nő megkínzott holttestét. Beaumont szigetén még soha nem történt gyilkosság, nyomozók és szenzációra éhes újságírók lepik el a szigetet, oda a békesség. És oda Nathan Fawles békessége is, akit egy Mathilde Monney nevű svájci újságírónő ostromol. Mivel fiatal és csinos a hölgy, ez az "ostrom" eleinte a visszavonult írónak sincs annyira ellenére. Ám egy idő után gyanakodni kezd...és itt jön a képbe a fiatal könyvesbolti eladó.

Tovább nem meséljük a történetet- pontosabban: történeteket- mivel krimiről van szó. Inkább arról beszélnék, miért is érezzük Musso könyvét ennyire eredetinek, különlegesnek. Hát azért, mert 6 különböző történet láncolódik össze benne, ezek folyamatosan futnak, párhuzamosan, hogy aztán a végén a szálak újra egymásba érjenek, és értelmet nyerjen, minden mondat, szó, és cselekvés. Igazából soha nem lehetünk benne bizonyosak, hogy most éppen melyik történetben vagyunk. Az írók titkos élete mesterien szerkesztett krimi ( vagy thriller, vagy kalandregény, kinek hogy tetszik, manapság már ezek a műfaji határok teljesen egybemosódtak). 

Nagyon nagy érdeme ennek a könyvnek az irodalomról való beszéd. Pontosabban: az irodalomról, a könyvekről, az olvasásról szóló, a szereplők között folyó néma diskurzus. A könyvkereskedő és az író képviseli az egyik pólust:a mai emberek nem olvasnak igényes könyveket, az irodalom haldoklik. Raphael képviseli a másik tábort: az irodalomban mindig élet van, csak fel kell fedezni. Mindenesetre Musso könyveiben bőven van élet, bőven van felfedeznivaló. Ajánljuk mindenkinek. Lássunk neki!

Park Könyvkiadó,2020. Fordította Sárközy Éva

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása