Arisztotelész:Lélekfilozófiai irások

 Arisztotelész nélkül ma nincs filozófia.De nincs tudomány és megkockáztatom ezt az állítást- vallás sincs. A derék görög filozófus tanította meg az emberiséget elvont rendszerben gondolkodni, túllépni a nyers intuíción. A Lélekfilozófiai írások a nagy görög filozófus azon műveit gyűjti egybe, melyek az emberi- tényleg csak az embernek van lelke?Itt az első kérdés!- lélek dolgában mondhatnak újat, még a ma emberének is. 

Hogyan határozható meg a lélek? Egyáltalán: van-e az emberi elmének akkora kapacitása, ahogy ma mondanánk, hogy megmondja, mi is az lélek? Önálló szubsztancia? Vagy mindig más szubsztanciákkal együtt létezik? Létezhet-e lélek test nélkül? (Erre a kérdésre érdemes volna a keresztény filozófusok válaszait is összegyűjteni!). Vagy ha csak testben létezik a lélek, akkor a testek honnan tudják, hogy van lelkük? Egyáltalán:a testnek van lelke, vagy a léleknek van teste? Vagy egymástól függetlenül fejlődnek, és voltaképpen versenyeznek egymással az emberi szubsztanciában?

Vajon mozog-e a lélek? És ha igen, akkor önmagát mozgatja, vagy valamilyen hatalmas külső, esetleg isteni erő irányítja a mozgását? És ha igen, akkor erről tud a lélek, vagy öntudatlanul követi a felsőbb hatalmak irányítását? Ha bármilyen természeti jelenséget észlelünk, az mozgás? Az emberi érzékszervek a lélek vagy a test irányítása alatt állnak? Vagy az a helyes válasz:mindkettő? A hallás, a látás, a szaglás, a tapintás a lélek dolgai? Hogyan észleli a lélek a fényt, és a fény milyen hatással van a lélekre? Hogyan függ össze lélek és képzelet? Igaz-e, hogy a képzelet lélekkel vegyített érzékelés? Ha alszunk, működik a lelkünk, vagy olyankor egy másik lélek működik bennünk? Olyan kérdések ezek, melyeket a mai ember már nem tesz fel magának. Nincs rá...ideje...?

Azért érdemes ókori filozófusokat olvasni, mert nekünk teljesen magától értetődő dolgokat, jelenségeket teljesen más paradigmából szemlélnek. Arisztotelész és a ma embere voltaképpen két különböző világ. Pont ettől izgalmas ez a könyv. Ajánljuk mindenkinek, aki szeret gondolkodni. Nem kell kapkodni vele, inkább rágja át magát az Olvasó minden mondaton. Megéri, ne aggódjon! 

Filozófiai Írók Tára, Akadémiai Kiadó, 2006. Fordították:Steiger Kornél, Lautner Péter, Brunner Ákos.

Az Akadémiai Kiadó weboldala:akademiai.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása