Wilhelm Brauneder:Osztrák alkotmánytörténet napjainkig

 Wilhelm Brauneder:Osztráák alkotmánytörténet napainkig című könyve a téma alap-szakirodalma, Ausztriában már több tucat kiadást megélt, jogtörténeti vizsgára készülő joghallgatók generációi ebből tanulmak. De miért érdekes nekünk Ausztria alkotmánytörténete? Hát azért, mert történelmünkben elég sok az átfedés- és még finoman fogalmaztam...- másrészt a magyar és osztrák államjog művelői ( jogászok és aktív politikusok egyaránt) mindvégig figyelemmel voltak a másikra, követték azt, mi történik törvényhozási szempontból a másik államban. 

Brauneder Ausztria történetét alkotmányjogi szempontból 12 periódusra osztja fel (17-18.o.). Ezek a következők:

1. A tartományok és tartományközösségek kialakulása(1500-ig)
2. Rendi államok monarchikus uniója (1749-ig)
3. Monarchikus állam differenciált föderalizmussal (1848-ig)
4. Koraalkotmányosság (1848.1851)
5. Monarchikus egységes állam (1852-1867)
6.Alkotmányosság (1867-1918)
7.Német-Osztrák Köztársaság (1918-1919)
8. Osztrák Köztársaság (1920-1933)
9.Az Osztrák Szövetségi Állam (1934-1938)
10. A Német Birodalom része (1938-1945)
11. Idegen ellenőrzés alatti Osztrák Köztársaság (1945-1955)
12. Samleges Osztrák Köztársaság (1955-től)

Mivel recenzens elsősorban az újabb korok történelmében járatos- már amennyire...- a 9. korszakhoz szeretnék néhány megjegyzést fűzni. 
- Nagyon jó, hogy nem Dolfuss és Schussnigg személye köré szövi Szerző a korszak tárgyalását. A két, tragikus körülmények között elhunyt osztrák kancellár személyi kultusza ugyanis messze nem volt olyan erős, mint bizonyos európai kortársaiké- még akkor is, ha a kor politikai elitje sőt, a közvélemény nagy része is, mintának tekintette Németországot és Olaszországot
- Szintén nagyon örülök annak, hogy kifejtik a demokratikus alkotmány és a hivatásrendi alkotmány közötti különbséget. Az alapvető eltérés ugyanis nem az uralmi formában, hanem a hatalom eredetében van. A demokratikus jogrendszerben a hatalom a népből és a néptől ered. Hivatásrendi állam esetén a hatalom Istentől ered. Szerencsés dolog volt kiemelni a katolikus egyház szerepét a jogrendszer- egyáltalán:a társadalmi és politikai rendszer alakításában. 

Brauneder és illusztrátor-társa, Friedrich Lachmayer, remek könyvet tettek le az asztalra. Érdemes lenne olyan könyvet is megjelentetni, amelyben olyan eseteket tárgyalnak, amikor is az alkotmányos elmélet összeütközik a mindennapi társadalmi-politikai gyakorlattal. Ez különösen a semlegesség kapcsán lenne érdekes és tanulságos. De még egyszer kihangsúlyoznám:a könyv magas színvonalú, példa lehet más alkotók számára is. A könyvet jogászok, joghallgatók, történészek számára ajánljuk. 

JPTE Állam-és Jogtudományi Kar, Pécs, 1994.Fordította Kajtár István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása