Mérő László: Az élő pénz

 A könyv alcíme:A gazdasági vállalkozások eredete és az evolúció logikája.

Mérő László, a nemzetközileg ismert pszichológus, matematikus,közgazdász- ja, és nem mellékesen:informatikai vállalkozó- Az élő pénz c. könyvében felállított egy új közgazdasági elméletet a kapitalizmusról. Az elmélet nagyon röviden összefoglalva így hangzik: mint ahogy az élővilágban a darwini evolúció és a genetika határozza meg a szabályokat, úgy a kapitalizmus alapja, a tőke is olyan, mint egy gén: élőlényeket, azaz vállalkozásokat teremt önmagából. 

Az élő pénz c. könyv meggyőzően bizonyítja ezt az első olvasásra bizonyára sokunk számára furcsának ható elméletet. Ez a bizonyítás azonban igencsak nagyívű, gyakorlatilag a kapitalizmus teljes közgazdaságtanát érinti. Megismerkedünk olyan fogalmakkal, mint pénz és tőke ( ezek különbségeivel, ha igazán precíz akarok lenni), megtudjuk, mi ka különbség a kereslet és a keresett mennyiség, valamint a kínálat és a kínálati mennyiség között- na, ezen dobtam egy hátast, én fél évig modulként hallgattam közgazdaságtant, nekem ezt ilyenformán senki el nem magyarázta. Megtudjuk, mi az a fogyasztói többlet, és miért jó az nekünk, hogy van ilyen. Mérő László bevonja rendszerébe Dawkins mém-elméletét is. Sőt,megismertet bennünket a món fogalmával is. 
Mérő László nem titkolja, hogy abszolute híve a  kapitalista piacgazdaságnak és a szabadversenynek, ugyanakkor realista is, hiszen a szövegben számtalan helyen olvasunk olyan kitételeket, melyek arról tanúskodnak, hogy Szerző szerint a piacon kívüli tényezők is tényezők. 

A könyv második felében igen nagy hangsúlyt kap a matematikai gondolkodás,ezen belül is Gödel német matematikusnak egyáltalán nem könnyen érthető tétele illetve ennek levezetése. Azt kérnénk a Tisztelt Olvasóktól,hogy amíg nem érzik úgy,hogy megértették Gödel gondolatmenetét,addig ne lépjenek tovább a könyvben!Nem könnyű mulatság,de megéri végigcsinálni,mert a Gödel-tétel nyomvonalán haladva érthetők meg azok a nem mindennapi folyamatábrák és táblázatok,melyekkel Mérő László elkápraztatja Olvasóit. Ez egy igazi interdiszciplináris szemléletű könyv. 

Kinek ajánljuk Az élő pénz című könyvet?Közgazdászoknak biztosan,sőt,nekik szinte kötelező. Aztán ajánljuk minden értelmiségi embernek,aki szeretné megérteni,ebben az oly ellentmondásos 21.században miért él a pénz. S persze vonatkoztassuk magunkra is a kérdést:hogyan lehet nekem ebből az élőlényből egy kicsit több?

Tericum Kiadó,2004.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása