Roger Crowley:Hódítók

 A könyv alcíme:Hogyan kovácsolta össze Portugália a történelem első tengeri világbirodalmát?

Roger Crowley könyvében arra keresi a választ,miképpen vált lehetsegessé,hogy Portugália,ez a korábban igencsak periferikus ország,a 15.század végén kiépítse világbirodalmát az Indiai-óceánon,s megszerezze az indiai kereskedelem feletti uralmat.

Bevezetést nyerünk a középkori térképészet rejtelmeibe. Megtudjuk,mi motiválta egyáltalán a portugálokat,hogy Indiába jussanak. Megismerjük a történelem egyik legrejtélyesebb személyiségét,Bartolomeo Diast,aki hajóival elérte az Egyenlítőt,a későbbiekben mégis oly keveset hallunk róla. Bepillantást nyerünk civilizációk közeledésébe,amikor is Kelet-Afrika gazdag iszlám kereskedői először találkoztak európai hajósokkal-mi tagadás,nem volt egyszerű és sima a kommunikáció. Látjuk,a kezdeti nehézségek ellenére hogyan szorították hátterbe a portugálok az indiai kereskedelem korábbi vezető államát,Kálukutot,hogy az átadja helyét az egyre jobban kiépülő erődnek,Goának. Szinte magunk előtt látjuk a monszunszelek viharaival küzdő,hajóférgek által elrohasztott hajótesteken élő,éhező-szomjazó matrózokat és lánglelkű katonákat. 

Crowley a narratív történetírás minden lehetőségét kihasználva,szemléletes portrét fest a kor nagy történelmi szereplőiről:az isteni elhívást magának tulajdonító Manuel királyról,a szangvinikus természetű Vasco da Gamaról,és nem utolsósorban Albuquerque kormányzóról,aki szeszélyes természetű,mások szavára ritkán hallgató ember volt. Talán nem ő volt minden idők legnagyobb tengerésze,de birodalmat tudott építeni,és Mánuel király Portugáliájának pontosan erre volt szüksége.

Nagyon érdekes szövegrészei a könyvnek azok a helyek,amelyek a korabeli mindennapi életről szólnak. Megismerhetjük a portugál nemesek,a fidalgók büszke gondolkodását,megtudhatjuk,mit tettek a keresztények anno a renegátokkal,hogyan éltek békésen egymás mellett az indiai városokban hinduk és muszlimok, vagy hogyan másztak be a tengerész fiatalurak az elfogott nőkhőz. Nagyon színessé,elevenné teszik az amúgy is élénk,dinamikus könyvet ezek a szövegrészek. 

Kinek is ajánljuk a Hódítók c.könyvet?Mindenkinek,akit érdekel a történelem,legyen az kutató,tanár,diák,vagy éppen lelkes amatőr. Azért is kellene minden történelemmel foglalkozó embernek olvasnia Crowleyt,mert az,amit ma élünk,a globalizálódás,az bizony itt és ekkor kezdődött. A 15.évszázad végén,bizony.

Magyarországon kiadja a Park Könyvkiadó. Fordította Hegedűs Péter,az utószót és a mutatót írta B.Szabó János

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása