Káli István:A szemfényvesztett

 Káli István remekművet alkotott. A szemfényvesztett című regény egyszerre pszichológiai dráma és történelem alulnézetből. Nagyon értékes, szívet-lelket gazdagító könyv, ajánljuk minden irodalomkedvelőnek. 

A történet főhőse Kormos Albert, aki éppen öngyilkos akar lenni ( vagy mégsem?- ez a rejtély végig az olvasás folyamán elkíséri a befogadót). Ahogy gyűjti magában az elszántságot, úgy ismerjük meg ennek a furcsa embernek rendhagyó- mert ebben a történelmi korszakban mindenki élete rendhagyó- történetét. 
Kormos Albert, Berci, ahogy mindenki hívja, félárván, csonka családban nő fel. Kissé szokatlan módon szabómesterséget tanul, nagyon élvezi, inasként látja, hogy egyre jobban megy a   műhely. A bécsi döntés után, amikor Észak-Erdélyt visszacsatolják, tovább gyarapodik a vendégkör: az ide helyezett magyar tisztviselők, hivatalnokok feleségei körében is felkapottá válik Kuti úr műhelye. A második világháborúból Berci visszajön, testvére fél karját elviszi egy akna. A háború után Berci majdnem Szibériába kerül, de az utolsó pillanatban megszöknek a vonatról. 
Megismerkedik Magdussal, összeházasodnak, nagy a nyomorúság, az asszony kétszer is elvetél, folyamatosan féltékenykedik. Berci ettől fogva örökös álmatlanságban szenved, egész éjszakákat fenn virraszt. 
A háború után következik a szovjet megszállás időszaka. Kuti úr, a szabóműhely főnöke besokall, elege van, átengedi az ipart Bercinek. A hatóságok gyanakodva tekintenek a kisiparra, különösen az ébreszti fel gyanújukat, mikor is egy bizonyos Seres úr, aki Amerikából jött haza (meggyilkolta szeretőjét), udvarolni nem kezd Bercinek, majd ráhagy kilencvenháromezer dollárt, ami abban az időben óriási nagy pénz volt. Berci azon morfondírozik, hogyan kellene megmenteni azt a pénzt...

A szemfényvesztett nagyon jól megírt regény. Nagyon plasztikus, szinte szemünk előtt filmszerűen pörgő epizódok építik fel a történetet. A könyvben megjelenített jellemek hitelesek, ugyanakkor extravagánsak is ( Seres úr, Berger Kuki, de maga Berci sem hétköznapi figura). A tragédia éppen abban áll, hogy ilyen tehetséges, eredeti, kreatív embereknek kellett elpusztulniuk háborúkban, fogolytáborokban. Káli István regénye arra figyelmeztet bennünket: becsüljük meg embertársainkat, hiszen az a világ, amelyben élünk, éppen belőlük áll. Nagyon jó, kellemes meglepetést kiváltó könyv ez, olvassa bátran mindenki! 

Mentor Könyvek Kiadó, Marosvásárhely- Noran Libro Kiadó, Budapest, 2017.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása