Pálfi Erzsébet:Van,akinek étel,van,akinek méreg

 Pálfi Erzsébet kitűnő könyve az allergiásokoz szól. Segítséget nyújt a különböző allergia-fajták felismeréséhez, valamint mgoldásokt nújt a táplálkozásal összefügő problémákra.

A Van,akiek étel, van,akinek méreg cmű könyv első része magáról az allegiáról szól. Definiálja a tünetegyüttest, megkülönbözteti az intoleranciától, valamint a különböző étel-irritációktól. Felsorolja azokat a növény, illetve ételcsoportokat, melyek a leggyakrabban váltanak ki llgergiát. Pálfi Erzsébet szerint ezek a következők:
- Tejfehérje, tejcukor
- Tojás
- Szójafélék
- Glutén
-Kakaó, csokoládé
- Földimogyoró

Szerző szól egy nagyon fontos rizikófaktorról, mégpedig a keresztallergiáról is. Óv attól, hogy minden esetben keresztallergiára gyanakodjunk,de azért bőséges olyan esetet sorol fel, amikor rejtőzhet a tünetek hátterében keresztallrgia. Például a pollenallrgiások17-75 %-a allergiás valamilyen zölségre vagy gyümölcsre is. Vannak tipikus sorok, pl. nyírfa-alma-kivi, vagy éppen parlagfű-dinnye-banán.

A könyv második része recepteket artalmaz, jelölve az egyes allergiafaktoroktól való mentességet. Nagyon rövid, tömör az ételreceptek leírása, azt javaslom, hogy aki kezdő szakács, inkább kérje ki tapasztaltabb ember tanácsát. Ugyanakkor az kiderül Pálfi Erzsébet könyvéből, hogy allergiásan is lehet teljes értékűen táplálkozni.Ennek illusztrálására néhány általam összeállított menüsor a könyvben szereplő ételekből:
- Gazdaszony levese, paradicsomos rakott karfiol, krumplis pogácsa
- Hideg almaleves, zöldséggel párolt csirke, egzotikus gyümölcssaláta
- Gyümölcsös zabkása, töltött káposzta pulykahússal, olivaolajjal, mézescsók

Szóval, itt az idő, hogy az allergiásokis egyenek finomakat, bőségeset. Ehhez pedig bízvást ajánluk Pálfi Erzsébet nagyszerű könyvét!

Csengőkert Könyvkiadó, 2015.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása