Volker Kutscher:Tisztázatlan bűnügy

 Volker Kutscher: Tisztázatlan bűnügy című könyve a két világháború közötti Németországba visz el bennünket. 1929-ben járunk, Kölnből Berlinbe helyezik át Rath felügyelőt, mert a kölni rendőrség gyilkossági csoportjánál kicsit többször használta a fegyverét, semmint azt a szabályzat engedélyezi...Rath az erkölcsrendészethez kerül, ahol kisebb lefolyású ügyeket kap. Egy fotóművész kissé szabad szellemű fotókat készít örömlányokkal, amint német történelmi személyiségekkel kerülnek intim viszonyba. A felügyelő majdnem belehal az ügybe. 
Ráadásul a magánélete sem úgy alakul, ahogy tervezte. Szobát bérel egy látszólag igencsak konzervatív hölgynél. Egy éjszaka furcsa, idegen nyelven üvöltöző férfi csenget be hozzá, és valami Alekszejt keres. Rath elhajtja a dühös férfit. Mint kiderül, Alekszej az előző bérlő volt, de titokzatos körülmények között eltűnt, egyhavi lakbérrel pedig tartozik. 
Néhány nap múlva a berlini bűnügyi rendőrség egy igencsak kegyetlen gyilkosság áldozatára bukkan. Az illető kezét szétverték, lábát szétverték, majd berakták egy autóba, és nekieresztették a folyónak. Azt akarták elhitetni a berlini rendőrséggel, hogy öngyilkosság történt. Rath felismeri a férfiban az ő bérlő-elődjét, és saját szakállára nyomozni kezd. Nehezíti helyzetét, hogy a kommunisták május 1-én valóságos vérengzést rendeztek Berlinben. Vagy nem is a kommunisták voltak?

Volker Kutscher: Tisztázatlan bűnügy című regénye kétségtelenül hitelesen ábrázolja azt a történelmi milliőt, melyben a cselekmény játszódik. Maga a sztori izgalmas, érdekes, egy szavunk nem lehet rá, ajánljuk is a könyvet mindenkinek aki szereti a történelmet, vagy szereti az igényes krimit, vagy mindkettőt. Ami kifogás esetleg felmerülhet a mű ellen, az a több szálon futó cselekmény olykor-olykori túlbonyolítottsága- hát, ez sem egyszerű mondat, az biztos- valamint a regény túlírtsága. Nem biztos, hogy ez a sztori 560 oldalt kitölt. Lehet, hogy elég lett volna 2-300 oldal, és akkor rendben is lennénk. 

Ugyanakkor nem ártana, tesszük hozzá, ha minél több Szerző " rákattanna" a két világháború közti időszak valódi bűnügyeire. A kriminalisztika történetében ez egy roppant izgalmas időszak, jó lenne, ha akár magyar, akár német, akár más nemzetbeli Szerző tollából többet olvashatnánk erről a témáról. 


Fordította Csősz Róbert, General Press, 2014,

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása