Dr.Németi László:A magyar agrárgazdaság az ezredfordulón

 Furcsa leírni,de már ez is gazdaságtörténet...Dr.Németi László 2003-ban megjelent könyvében arra tett sikeres kísérletet,hogy összefoglalja-gazdaságtörténeti nézőpontból-Magyarország 1960 utáni agrárfejlődését,jelezze a jelen és a jövő trendjeit. Nagyon nagy pozitívuma A magyar agrárgazdaság az ezredfordulón c.könyvnek,hogy mellőzi azokat a politikai lózungokat,amelyek olykor még bizonyos komoly gazdaságtörténeti művekbe is beférkőznek. Dr.Németi László könyvében ilyeneket nem találunk.

Találunk viszont szép számmal okos,statisztikákon alapuló elemzéseket,összehasonlításokat,olykor prognózisokat. Megtudhatjuk például,hogyan teljesített a nagyüzemi mezőgazdaság a búza-a kukorica és a zöldségtermelés területén(Európa élmezőnyében voltunk). 1981-ben pl. közel 600 000 tonna gyümölcsöt exportáltunk,no meg több,mint 1 millió tonna búzát-derül ki mindez a 37.oldalon látható táblázatból. Azt is megtudjuk,hogyan hatott a magyar agrárgazdaságra az 1968-as gazdasági reform. Képet kapunk arról is,miért csökkent a mezőgazdasági munkaerő létszáma oly drasztikusan az 1980-as években. S megpróbálhatjuk a számok mögé nézve elgondolni,mit jelentett a magyar falunak az a tény,hogy 1989-1997.között a mezőgazdaság elvesztette munkaerejének kétharmadát.

Elképesztő számokat láthatunk a 114-115.oldalon az élelmiszeripar tulajdonviszonyait illetően. 2000-ben külföldi tulajdonban volt a nyersolajgyártás 97,9,a burgonyafeldolgozás 93,5 százaléka. A magyar tulajdonú élelmiszeripari vállalatok tőke hiányában nem fejlesztettek. Az sem túl vigasztaló,amit a 122.oldalon olvasunk,miszerint Magyarországon a determináltan alacsony bérek miatt alacsonyan kell tartani az élelmiszerek árát-2003 óta azért ebben van javulás. Az ipar fejlődése,a harmadik szektor megerősödése módosított a helyzeten. 

Dr.Németi László könyvének kulcskérdése:sikerült-e az átállás? Sikerült-e a szocialistának nevezett, állami- szövetkezeti nagyüzemi gazdálkodási rendből átállni egy kapitalista módon működő, fejlett technológiai újdonságokat alkalmazó, kis földbirtokokkal dolgozó stratégiai és működési rendre. Az adatok, akkoriban, azt mutatták a kíváncsiaknak, hogy Magyarországon ez még várat magára, de azért a folyamatok már elkezdődtek.

Kiknek ajánljuk ezt a könyvet? Elsősorban gazdaságtörténészeknek, aztán agrárszakembereknek. Legyen egy kép előttük, hogy honnan jutottunk hova, milyen nehézségeken keresztül. 

Szaktudás Kiadó Ház,2003.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása