Szélesi Sándor:A szellemtáltos legendája

 Szélesi Sándor könyvét azoknak ajánljuk, akik egyformán szeretik a történelmet és a krimit. A szellemtáltos legendája című, rendkívül izgalmas könyv egyszerre repít vissza a múltba, és kínál izgalmas, 21.századi  történetet. Méghozzá egyszerre, szinkronikus szerkesztéssel! Ez emeli ki A szellemtáltos legendáját a hasonló témájú könyvek közül.

Ami a történelmet illeti: utazunk a római időkbe, amikor a Dunántúl még Panonnia provincia volt, ám a kegyetlen rabló markomman seregek támadást intéztek a terület ellen, és tönkreverték a rómaiakat. Két menekülő legionárius pedig elássa kincseit- nem biztos, hogy mindketten életben maradnak. Aztán közeledünk a jelen felé:a 13.században tatár hadak dúlják Magyarországot, egy kis csapat a mocsárba menekül, ám túl hamar feladják, mennének vissza a menedékül szolgáló barlangból, mind odavesznek, az a kevés, aki megmenekül, minden értékét hátra kell ,hogy hagyja. A 15.században pedig Hunyadi Mátyás királyunkkal találkozunk, akinek bizony megtetszett egy alacsony származású falusi lány, s a dologból akár diplomáciai bonyodalom is kerekedhetne, ha...Aztán máris a török hódítás utáni időkbe, a 18.századba érkezünk. Betelepült rác parasztok az erdőbe mennek fát gyűjteni télire, ám találkoznak az ördöggel, aki a föld alól bújt elő, s csodák csodájára magyarul beszél, nem kárhoztathatók a pálos atyák azért, mert nem hiszik el a történetet. Aztán irány a 19.század, a betyárvilág, ahol is megúnja fáradó és öregedő szeretőjét, és a kocsmáros lányával akar megszökni.Csakhogy a lány apja nincs oda az örömtől,s a jelenlegi asszonyka is eléggé haragos...

Ami a jelenbéli történéseket illeti:Arató Kinga,a pécsi múzeum fiatal régésze jelentős római kori leletet tár fel egy Alsómocsolád(Baranya megyei község) melletti szántóföldön. De szakmai ösztöne nem hagyja nyugodni. Érzi,kell itt még lenni valaminek. Másnap este találnak is egy többszáz éves holttestet. Ezután félelmetes és kriminális események sora következik:álarcosok elrabolják a szántóföld tulajdonosát,egy "látó ember"segítségével aztán megtalálják az elrabolt férfit. A pécsi múzeumot kirabolják,a restaurátornak se híre,se hamva,kiadják ellene a körözést. Alsómocsoládon pedig feltűnik az ásatás felügyelője. Arató Kinga autóját valaki szándékosan elrontja. Szóval,valami sötét dolog lapul a háttérben és jön,jön egyre közelebb.

Bevallom,sok krimit olvastam már. Meg aztán történelmi könyvből is elég sokat sikerült már "megemészteni". De olyan könyvet,ahol ennyire együtt él múlt és jelen,ahol ilyen dinamikus egymásrahatással érvényesül ok és cél,még nem olvastam. Szélesi Sándor könyve,és ezt most szó szerint értem,egyedülálló élmény. Ilyen könyvet magyarul még nem írt senki. A szellemtáltos legendája valami új,valami zseniális. Mindenkinek el kell olvasnia. 

S még egy megjegyzés. Jómagam nem rajongok a könyvsorozatokért-most mégis azt kérdezem:nem lehetne Arató Kinga régész kalandjait folytatni?





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása