Éltető Andrea:Spanyolország mélyülő válsága

 Éltető Andrea kitűnő tanulmánya a Műhelytanulmányok sorozatban jelent meg,2012.novemberében. Azért érdemes elolvasni a Spanyolország mélyülő válsága c.írást,mert egyes,itt megfogalmazott jelenségek,konkrét intézkedések mind a mai napig hatással vannak nemcsak Spanyolország,de egész Európa gazdasági életére is. 

Megismerhetjük mindazokat az általános és specifikus jegyeket,amelyekkel Spanyolország a 2008-as pénzügyi válság előtt rendelkezett:az építőipar felfutása a sok beérkező külföldi illetve a fiatalok magas száma miatt;ezzel összefüggésben hitelpiaci boom a háztartásokban és a magánszektorban;évi 3-4 százalékkal emelkedő GDP;exportorientált gazdaság,ahol a kivitel nagy része EU-s országba irányul.

Megtudhatjuk,s sajnos ebben sok ismerős,hazánkra is jellemző elemmel találkozunk,mely területeket sújtotta leginkább a válság. Éltető Andrea,neves külföldi szakértőkre hivatkozva,az adósságállomány növekedését illetve a munkanélküliség növekedését emeli ki. Az adósságállomány folyamatosan duzzadt, Spanyolország kénytelen volt nemzetközi hitelekhez folyamodni. A munkanélküliségről pedig csak annyit, hogy a 25 éven aluli fiatalok 52,9 %-a volt munkanélküli. 
A spanyol kormány, csakúgy, mint Európa szinte valamennyi kormánya, megszorításokhoz folyamodott. Befagyasztották a közalkalmazotti béreket és állásokat, csökkentették a minisztériumok költségvetését. Növelték az ÁFA kulcsát, több terméket kivontak a kedvezményes kulcsból. 
Éltető Andrea részletesen leírja, hogyan alakították át a pénzintézeteket. Azt gondolom, a spanyolok más kormányoknál nagyobb hangsúlyt helyeztek a menedzsment felelősségére. Ha pl. külföldi hitelt vett fel a pénzintézet, az igazgatótancsának le kellett mondania. Tartalékképzésre kötelezték a bankokat, és államosították az ország legnagyobb pénzintézeti hálózatát, a Bankiát. Négy csoportba sorolták a bankokat, fizetőképesség és hitelképesség szerint. A Bankmentő Alap, a FROB, eléggé széles jogosítványokat kapott. 

A végső kérdés persze az, használtak-e a mgszorító intézkedések. Éltető Andrea rámutat, hogy a tanulmány írásának pillanatában ezt még nem lehetett biztosan tudni. Mivel Szerző későbbi műveiben folyamatosan nyomon követi a spanyol gazdasági fejlődést, az érdeklődők számára egy könnyű megoldás kínálkozik: a tanulmány folytatásait is el kell olvasni, akkor egész képet kap. 
A Spanyolország mélyülő válsága remek, alapos és precíz tanulmány. Nincs politikai ezmegaz, kizárólag a szakmaiság az az alap, melyre a mű felépült. És ez jó, nagyon jó. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása