Viktor Pelevin:Gyengéd Érintések Művészete

 Viktor Pelevin a kortárs orosz irodalom egyik legismertebb, egyben legkülönlegesebb alakja. Regényeiben, novelláiban úgy keveredik álom és valóság, hogy közben kultúrák és szellemi irányzatok ütköznek. 
Pelevin:Gyengéd Érintések Művészete c. könyve két kisregényt és egy elbeszélést tartalmaz. 
A Iakinf című műben négy, egymástól látszólag teljesen elütő fiatal- Tyimofej, Andron, Ivan és Valentyin- akik már megjárták Ázsia nagy hegymászóparadicsomait, úgy döntenek, hogy idén egy kis levezető jellegű túrát csapnak a Kaukázusban. Ahogy megérkeznek céljuk felé, meglátnak egy hegyről lefelé bicikliző öregembert, aki valami borzalmas kiejtéssel énekel francia sanzonokat. A srácok kíváncsiak lesznek, ki ez a furcsa öreg fickó. Kiderül, hogy nem más, mint Akinfij Ivanovics, a túravezetőjük. Akinfij roppant érdekes embernek bizonyul, esténként rendszeresen történetekkel szórakoztatja- vagy inkább elgondolkodtatja, megrémíti?- a fiatalokat. 
Az egyik ilyen sztori arról szól, hogy Akinfij Ivanovics tévés gyógyítóként kereste nem is olyan sovány kenyerét, mikor is egy dúsgazdag ember, bizonyos Zoresz, a villájába hívta. És elmesélt neki egy olyan történetet, hogy a sokat látott Akinfijnek is tátva maradt a szája...

A Gyengéd Érintések Művészete című regény tulajdonképpen egy regény regénye. Golgofszkij, az ismert és rendívül bőbeszédű író ismeretségbe keveredik Izjumin tábornokkal, aki a szovjet időkben állítólag különböző titkos projekteken dolgozott. A tábornokot két titkosszolgálati úriember elteszi láb alól, Golgofszkijban pedig felébred az írói fantázia. Elhatározza, hogy alaposan beleássa magát a tábornok múltjába. Kideríti, hogy Izjumin valami kimérákkal kapcsolatos projekt vezetője volt. Mik azok a kimérák? Miért kell ezért Párizsba utazni, miért van hősünk állandó életveszélyben? 
A Gyengéd Érintések Művészete igazából háromrétegű mű. Szól
- a szovjet múltról
- az irodalmi alkotások értelmezési kísérleteiről
- a 21.századi embernek az okkultizmus iránt való, sokszor abszurd érdeklődéséről
- a jelenkor politikai mozgalmairól, azok eredetéről
Ugyanakkor remekül parodizálja a Da Vinci-kód típusú regényeket. Pelevin remekművet alkotott. Ismét. 

Nem kevésbé üt szíven A sztolipin című elbeszélés sem. Egy börtönvagonban vagyunk, valamikor a szovjet időkben, végállomás valószínűleg valamelyik GULAG-tábor. Az egyik rab belekezd egy történetbe. Jó néhány éve egy rab, egy hasonló vagonon felébresztette őt éjszaka. Kimentek a rabok kocsijából, egy titkos alagúton megérkeztek egy jacht fedélzetére, ahol is bőség, kaviár és lazac várta őket. Aztán a lakoma végén vissza kellett venni a rabruhát...Elképesztő történet. 

Szóval, Viktor Pelevin:Gyengéd Érintések Művészete című alkotása az a könyv, amit letenni nem fogunk soha. Mert tovább él az elménkben, a szívünkben. És újabb és újabb gondolatokat, lényeket és érzéseket szül. Minden felnőtt Olvasónak szívből ajánljuk. 

Helikon 2020. Fordította M.Nagy Miklós
A Kiadó weboldala:helikon.libricsoport.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés