Aleida Assmann:Rossz közérzet az emlékezetkultúrában. Beavatkozás

 Ha a cím ismerősen hangzik, ne csodálkozzunk: Aleida Asssmann ugyanis Freud 1930-ban megjelent tanulmányának, a Rossz közérzet a kultúrában c. írásnak címét parafrálta egy egészen más témára vonatkoztatva. A Rossz közérzet az emlékezetkultúrában. Beavatkozás  c. könyv témája a német történelmi emlékezet, ezen belül is az, hogy miért nem tudta a német társadalom mind a mai napig helyén kezelni a huszadik század két nagy történelmi traumáját: a holokausztot és a "sztálinizmust", ahogy Assmann nevezi. 

Szerző vitatkozik azokkal a történészekkel, akik szerint nem létezik kollektív emlékezet. Külön kiemeli- tiszteletreméltónak nevezi- Reinhart Kosselleck e tárgyban kifejtett munkásságát. Kosselleck szerint csakis arra emlékezhetek, amit én magam átéltem. Assmann vitatja ezt az álláspontot, szerinte  minden társadalom létrehoz olyan alapokat, normákat, melyek aztán a kollektív történelmi emlékezet sarokpontjaivá válnak. Azzal sem ért egyet, hogy a kollektív emlékezet voltaképpen a mindenkori politikai elit manipulációja a hatalom legitimálása érdekében. (Magyar olvasóként recenzens hozzáteszi: ezen a ponton azért a szubjektivista történészek álláspontjában lehet valami...). 

Részletes elemzést kapunk két filmről, amely megrengette Németországot. Az 1979-ben bemutatott, amerikai Holocaust és a néhány évvel ezt követő Anyáink és apáink újra beemelték a közbeszédbe a holocaust tragédiáját, generációs feszültséget okozott, tizenévesek tették fel a kérdést szüleiknek: mondd, te is benne voltál? A probléma az, hogy ez a fajta önvizsgáló- lelkiisimeretfeltáró kommunikáció gyakorlatilag kizárólagos lett a német ( legalábbis a második világháború utáni nyugatnémet) történelmi emlékezetben. 

Ezért aztán- folytatja könyvében a képzeletbeli gondolasort Assmann- amikor eljött 1990, ledőlt a berlini fal, a kelet-európai országok felszabadultak a szovjet gyámság alól, a német emlékezetkultúra nem nagyon tudott mit kezdeni a kommunizmus áldozataival. A történészek, publicisták többsége eleve elzárkózott attól, hogy Hitler és Sztálin bűneit úgymond " összemossák", relativizálják az eseményeket. Így aztán, véli a Szerző, nem kapták meg méltó helyüket a történelmi emlékezetben a kommunizmus áldozatai. Csakhogy a kérdésfeltevés hamis, mert vagy-vagy formában hangzik el. 

Azt gondolom, érdemes ilyen könyveket olvasni, mint a Rossz közérzet az emlékezetkultúrában. Nemcsakhogy a történelmi események véggiggondolására késztet, hanem önmagunk elé is tükröt tarthatunk. Vajon bennünk, 21.századi értelmiségiekben, megkapják kellő súlyukat ezek a tragikus események? El tudunk úgy menni Európába, hogy nem fogunk megbotránkozni? Vagy magunkat és őseinket mentegetjük, egy hamis történelmi illúziót kényszerítve utódainkra?

Múlt és Jövő,2016.Fordította Huszár Ágnes. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása