Dave Cousins: Charlie Merrick és a kívülállók

 Dave Cousins kitűnő ifjúsági könyvet alkotott. Charlie Merrick és a kívülállók című regényét azoknak a srácoknak ajánljuk, akik szeretik a futballt, és arról álmodoznak, hogy egyszer nagy játékosok lesznek. 

A címszereplő, Charlie Merrick, az Északi Csillag Galaxis U12-es csapatának kapitánya, posztját tekintve szélsőcsatár. A bajnokságban a Galaxisnak igencsak rosszul megy, négy csapat közül magasan a legutolsók, az első meccsükön 11 góllal kapnak ki, ám a következő derbin már csak öttel, szóval, fejlődőképesek. Charlie érzi, hogy erősíteni kell a csapat játékosállományát, mert különben csúfos bukás lesz a vége,rajtuk fog gúnyolódni az egész iskola. 
Váratlan lehetőség csillan fel a Galaxis előtt. Kiderül, hogy jár a suliba egy olyan srác, aki nagyon magas. Be is veszik a csapatba, kiderül, hogy nehéz neki posztot találni. 
Aztán jön egy újabb esély. Charlie fülest kap, hogy új tanuló érkezik a suliba. Olyan, aki Premiership (felnőtt szinten ez tkp. az angol másodosztály) csapat akadémiájára járt. Persze, az úriembert a többi csapat is el akarja ragadni. Ekkor kötnek egy üzletet: ha Charlie összehozza a srácot a nővérével, a "sztárjátékos" a Galaxisokat fogja erősíteni. Charlie mindent megtesz, de szarkasztikus modoráról híres-hírhedt nővére nem áll kötélnek. De az új csapattag megvan. 
Aztán jön egy edzőmeccs. Kicsit dadog a srácnál a labda, nem úgy mozog, ahogy egy hajdani akademistához illenék. Hosszas kérdezősködés után a srác bevallja, hogy ő kapus volt, de nem szerette, inkább elöl akar játszani...
Egy idő után beindul a gépezet. Ám ehhez újra kell gondolni az egész csapatot...Nagyszerű lehetőséget kínál erre egy edzőtábor. Csakhogy nem számolnak valamivel...

A Charlie Merrick és a kívülállók sokműfajú könyv. Hirtelen felsorolom,ami műfajokat találtam:
- Folyóírással írt elbeszélő szöveg
- Tudósítás, a meccsekről
- Humoros elbeszélő szöveg
- Szöveges illusztráció
- Elmélkedés
-Eredménylista
- Táblázat
- Névjegy ( a játékosokról). 
- Rajzok, a mezekről
A könyv egyfajta sportújság-élményt nyújt a futballszerető ifjúságnak. 

Manapság irodalomtanárok, olvasáskutatók és mindenféle pedagógusok sokat tűnődnek azon, hogyan is kellene az általános iskolás fiú korosztályt visszavezetni az olvasáshoz. Dave Cousins könyve, a Charlie Merrick és a kívülállók, mutathat erre egy utat. 1. Mindig a srácok hobbijából kell kiindulni 2. Vizuális változatosságot kell adni a könyvnek. Egy 12 éves fiatalember nem szereti a hosszú, tagolatlan egybeszerkesztett szövegeket. Egy kis táblázat, egy tudósítás, sok humor, bölcs megállapítások az iskoláról- ez kell. Dave Cousins remek példát szolgáltat arra, hogyan kell igényes ifjúsági könyvet írni. Ajánljuk 10-14 éves korosztálynak, no meg a szülőknek is, olvassák el, vagy legalábbis nézzék át ők is. Tanulni mindenből lehet. No, meg egy kicsit a felnőttek is nosztalgiázhatnak a nagy gyermekkori focicsatákról. 

Tóthágas Kiadó, 2015.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása