J.D.Robb:Halálos képmás

 Nora Roberts azaz J.D.Robb a 20.század végének-21.század elejének vitathatatlanul egyik legnagyobb bestseller-írója, könyveinek népszerűsége mind a mai napig töretlen. A J.D.Robb álnéven írt Eve roberts-sorozatnak egyik legjobb darabja a Halálos képmás. E rövid könyvajánlóban spoilert, azaz rövid tartalmi összefoglalót közlünk a műről, de tekintettel leszünk arra, hogy krimiről van szó, ezért aztán nem árulunk el mindent, nehogy még olvasás előtt kiderüljön a tettes személye...

A történet az USA-ban játszódik, 2059-ben. Eve Dallas, a rendőrség ifjú és ambíciózus hadnagya, aznap reggel még azt gondolja, hogy csendes, békés napja lesz, aztán persze ezen álmai szertefoszlanak. Előbb komornyikja botlik el a macskában, de úgy, hogy mentőt kell hozzá hívni, ezt követően kedvenc újságírója ígér neki valami szenzációsat(cserébe azért, hogy elfogás után interjút készíthet az elkövetővel), amikor pedig megkezdi szolgálatát,szemtanúja lesz egy verekedésnek. Egy éjjel-nappali élelmiszer-boltos balhézik össze egy közterüet-felügyelővel, a hatósági személy ugyanis kifogásolja, hogy a boltosnak nincs engedélye hulladékmegsemmisítő közterületre történő kihelyezésére. Eve azért megy oda, hogy rendet rakjon, s szükség esetén megbilincselje a kissé ideges hangulatú boltost, amkor orrát megcsapja egy félreérthetetlen, el nem felejthető szag, a bomló emberi test szaga. Egy fiatal lány holttestét találják a megsemmisítőben.A boncolás szerint úgy ölték meg, hogy valamilyen ópiátszármazékot fecskendeztek a szívébe. Az áldozat nem tudott védekezni, vagy nagyon gyanútlan volt, tehát ismerte gyilkosát.
Rachel Howardot mindenki szorgalmas egyetemista lányként ismeri, aki minden szabadidejében csak tanul. De azért néhány dolog bezavar ebbe az idillikus jellemrajzba:sokszor megfordul kedvenc szórakozóhelyén, pasik udvarolnak neki, de ő őrzi szüzességét, és olykor együtt látják egy gyanús, alvilági kapcsolatokkal is rendelkező figurával, egy mexikói származású táncossal. Ahogy haladunk előre a könyv lapjain, úgy válik Rachel egyénisége mind összetettebbé, s kezdjük el gyanítani, hogy jóval többről van itt szóó, mint alkalom szülte  bűntényről. Egy meglehetősen idegesítő modorú tévés műsorvezető pedig fényképeket kap az áldozatról: a már halott egy széken ül, drótokkal kikötözve, a kép alatt pedig egy meglehetősen zavaros idézet az örök fiatalságról, meg a szépségről. A rendőrségnek számításba kell venni, hogy sorozatgyilkossal van dolguk. 
Eve igyekszik megismerni az áldozat környezetét. Szülei, családtagai egyszerű, rendes emberek, akiket teljesen lesújt lányuk halála. Kollégiumi barátnői szerint okos lány volt, olyan, aki mindenkinek bearanyozza a napjait, mindig öröm volt vele beszélgetni, borzalmas, hogy meghalt. Az ifjú tanársegéd szerint, aki valami okból a diákokkal egy kollégiumban lakik, Rachel őrülten szexi volt, és sajnálja, hogy nem kaphatta meg. A tanársegéd annyira felidegesíti a hadnagyot, hogy legszívesebben bevinné, de egyelőre nincs rá bizonyítható oka.Tanárnője szerint- aki Eve szerint megmagyarázhatatlan luxuskörülmények között él- Rachel az a fajta tehetség volt, akire mindenképpen oda kell figyelni. Kreatív volt, mindenről volt véleménye, sokat olvasott, de a magánéletéről nem tud semmit, különben s, ősohasem bizalmaskodik a hallgatókkal, nem vezet az semmi jóra. 
Eve és kollégája ellátogatnak Rachel kedvenc szórakozóhelyére. Kiderül, hogy halála napja előtti estén is itt volt. A kis nyomozócsoport a kamera felvételeiből kikövetkezteti, hogy a gyikos itt nézi ki magának leendő áldozatait. Már meg is van a következő jelölt..Itt vége a spoilernek.

J.D.Robb:Halálos képmás című könyvét ajánljuk a krimik, a thrillerek rajongóinak, leginkább felnőtteknek. Nagyon izglmas, feszülr, cselekményes könyv, okos, olykor bravúros jellemrajzokkal. 

Gold Book, 2003.után, fordította Kiss Tamás

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása